latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:02 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Реновирање бијељинског хиподрома и даље на чекању (ВИДЕО)

Бијељински хиподром и даље чека реновирање по угледу на шабачки и београдски хиподром, што је вишедеценијска жеља семберских љубитеља коњичких трка. Градска управа уступила је тај простор на коришћење Коњичком клубу ''Семберија'' на 20 година. Од тада је прошло седам година, али од скупштинске одлуке није напрваљен ни корак у изградњи модерних објеката на хиподруму.
Бијељина - Хиподром - Фото: РТРС
Бијељина - ХиподромФото: РТРС

Прије пет година на једној од посљедњих трка тадашњи предсједник коњичког клуба Стеван Месаревић имао је велике планове, али се, у међувремену, повукао из клуба и од планираног ништа није остварено.

Божо Марковић и Муниз Хусић припремају своје коње за трке, и то углавном на хиподромима у Србији гдје су услови много бољи.

На бијељинском хиподрому, за разлику од пријератног периода, само једна трка годишње.

Марковић каже да би волио да се врати некадашњи амбијент и рекреационо јахање. "Омладина долази, инетерсује се. Регулационим планом било је предвиђено да се набаве понији, да се запосли човјек који би учио омладину јахању", каже Марковић.

"Желимо изградњу хиподрома, да буде четири - пет трка годишње. Нажалост нема слоге код нас овдје. Одржавају кориду, навлачење балвана, нико није рекао 'ево хиљаду марака за градњу хиподрома'...", додаје Хусић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да је хиподром дат на коришћење Коњичком клубу на период од 20 година, али да уговор с њихове стране није потписан, јер су тражили на дужи период и у власништво земљиште од 300 дунума.

Без обзира на то у наредној години, каже Мићић, сви детаљи биће регулисати око изградње нових садржаја на простору хиподрома.

Семберија је деценијама имала традицију у коњичком спорту. Одржавало се и по пет трка годишње. Данас је овдје на десетине људи који држе коње, али овај простор никако да добије садржаје који имају хиподроми у Богатићу, Шапцу или Београду.

Овдје су чешће борбе бикова и навлачење балвана.