latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:04 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Уређење и чишћење корита Требишњице (ВИДЕО)

Требињу је у току чишћење и уређење корита ријеке Требишњице.
Чишћење Требишњице - Фото: РТРС
Чишћење ТребишњицеФото: РТРС

Ово је наставак активности које су почелe прољетос, а које се сваке године обављају у овом периоду. Тренутно се уређују дио ријеке у ужој градској зони. Управо тамо, Требишњица је најдубља и најспорија, што посебно погодује, експанзивном расту воденог биља. Радове, уз помоћ специјализоване механизације, изводе радници предузећа "Хидроелектране на Требишњици". 

Проблем који се јавља у вегетативном периоду Требишњице, појавио се осамдесетих година прошлог вијека, када је у акцијама порибљавања, убачено и подводно биље, које има врло интензиван раст. Поред тога што утиче на изглед ријеке, ове биљке успоравају и ток воде. Почетком 2000. године набављена је специјализована машина, помоћу које се чисти ријечно дно.

Овим радовима претходило је чишћење градских излетишта и мостова уз помоћ грађевинске механизације. Тренутно се уљепшава 1.300 метара ријеке кроз центар града, гдје је вегетација и најгушћа, а због њеног бујања, радови су интензивирани. Надлежни истичу да ће све критичне тачке бити уређене.

"Ми немамо трајно рјешење овог проблема и зато смо и прибјегли машинском начину чишћења. Радови се изводе од Бањ вира до Бетонског јаза, и то је велика водена површина па ће чишћење сигурно потрајати неколико наредних мјесеци", појашњава Гордан Мишељевић, директор ХЕТ-а.

Требишњица је крашка ријека и регистроване понорске зоне кроз град заузимају дио од Перовића моста до манастира Тврдош. Због тога се јављају и губици воде, за које надлежни истичу да нису велики и да због тога не би требало да се угрожава ријечно дно и бетонира корито.