latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:43 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

БиХ - УСАИД: Потписан меморандум о разумијевању

Директор Мисије УСАИД у БиХ Питер Дафy и генерални директор "Електропривреде БиХ" Бајазит Јашаревић потписали су Меморандум о разумијевању којим се дефинише сарадња у склопу пројекта "Инвестирање у сектор енергије" /УСАИД ЕИА/ у анализи процеса издавања дозвола за изградњу различитих типова електрана у БиХ.
Сарајево - Дафу - Јашаревић - потписан Меморандум о разумјевању - Фото: СРНА
Сарајево - Дафу - Јашаревић - потписан Меморандум о разумјевањуФото: СРНА

Дафи је током потписивања Меморандума рекао да су основни циљеви УСАИД-овог пројекта "Инвестирање у сектор енергије" помоћ БиХ да привуче инвестиције, те отварање нових радних мјеста у енергетском сектору.

"Транспарентно, досљедно и свеобухватно законодавство у области инвестирања у сектор енергије је, заједно са смјерницама за инвестирање, први корак за привлачење инвеститора и осигурање реализације инвестиција", рекао је Дафи.

Он каже да ће се "Електропривреда БиХ" и УСАИД фокусирати на велики број различитих инвестицијских пројеката у различитим подручјима за анализе студије случаја.

Вриједност ових инвестиционих пројеката у које "Електропривреда БиХ" планира инвестирати је више од милијарду КМ.

"УСАИД ће пратити процес издавања дозвола, са циљем да се идентификују законодавне, регулаторне и административне баријере са којима се инвеститори суочавају приликом улагања у БиХ. На основу ове анализе УСАИД ЕИА ће препоручити мјере, за све нивое власти, што ће скратити и поједноставити процедуре у циљу подстицања инвестиција у нове електране у БиХ", рекао је Дафи.

Он каже да је за изградњу једне електране у БиХ неопходно обезбиједити велики број дозвола и разних сагласности, што траје прилично дуго и у прошлости су чак и најодлучнији инвеститори одустали и напустили БиХ.

"До данас је влада САД, првенствено путем УСАИД-а, обезбиједила више од 1,6 милијарди долара помоћи економском, демократском и социјалном напретку БиХ", рекао је Дафи.