latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:52 | Аутор: СРНА

Манифестација Дани Српске у Србији започеће минутом ћутања за Србе у Возући

Манифестација Дани Српске у Србији почеће 10. септембра скупом у београдском Центру "Сава" уз подсјећање на страдање Срба у Возући и насељима у долини ријеке Криваје, саопштио је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.
Србија - Фото: АП
СрбијаФото: АП

Он је навео да је најпримјереније и најбоље да се 10. септембра, када ће у великој сали Центра "Сава" бити више од 3.500 људи, уз присуство највиших званичника и представника свих политичких странака из Републике Српске и Србије, прије почетка програма сви присутни позову на минут молитвене тишине у знак сјећања на погинуле у Возући.

Цицовић је истакао да су до оваквог увјерења, уз искрено разумијевање бола преживјелих и дубоко поштовање према жртвама најстрашнијих злочина над српским народом, дошли он и предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић, који му је изнио програм обиљежавања сјећања на те дане рата, наводи се у саопштењу из Представништва Републике Српске у Србији.

Он је навео да је са Благојевићем разговарао након обраћања прогнаних Срба из Возуће премијеру Републике Српске Жељки Цвијановић, који су је у писму замолили за промјену датум почетка одржавања манифестације, као и текста у листу "Вечерње новости", који је подсјетио на стравичне злочине над Србима у Возући и насељима у долини ријеке Криваје.

Цицовић је изразио увјерење да ће програм, којим ће Удружење у Добоју 9. септембра увече почети обиљежавање страдања српског народа Возуће и традиционални марш "Стазама егзодуса" 10. септембра, добити не само свој логичан наставак, него и примјерено заокружење дводневног сјећања на ратне дане и српска страдања.

"Чињеница да ће на отварању Дана Српске у Србији бити велики број представника медија упућује нас на увјерење да ће и програм у Добоју, и традиционални марш добити већи одјек у широј јавности Србије и Српске", закључио је Цицовић.

Цицовић је у разговору са Благојевићем показао спремност да се у Београду организује пројекција потресног документарног филма "Љуби брата", који снагом слике оставља неизбрисив печат непреболног сјећања и учвршћује незаборав, у нади да се никад слично било коме у свијету икад догоди.

Он је указао да се пројекција документарног филма "Љуби брата" о стравичном страдању Срба Возуће и Озрена може организовати прије манифестације Дани Српске у Србији, као филм који би најавио програме у Добоју и на Озрену 9. и 10. септембра.

Цицовић је истакао да се пројекција може организовати и као дио манифестације током њеног трајања, као програм којим се јавност Србије подсјећа на страдања Срба у региону Озрена и у цијелој БиХ, а такође може се организовати и послије манифестације као посебан програм.