latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:01 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

"Паљење заставе Србије, промоција ИД и позив на тероризам" (ВИДЕО)

Бурна реаговања из Републике Српске и Србије на видео-снимак са друштвенх мрежа двојице мушкараца који пале заставе Србије. На јуче објављени видео нема реаговања из Федерације БиХ, али из Српске бројне осуде овог вандалског чина.
Исламисти пале српске заставе - Фото: Screenshot
Исламисти пале српске заставеФото: Screenshot

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да институције БиХ не раде довољно на спречавању оваквих дешавања. Аналитичари упозоравају да је паљење заставе корак ка тероризму. СИПА је открила да је снимак постављен на интернет страници регистрованој у инистранству и да раде на откривању аутора и актера. 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, потврдио је да полиција Српске ради на откивању лица која су тај снимак поставила на интернет.

Предсједник Додик сматра да је паљење српских застава промоција Исламске државе и позив на тероризам када се широм Европе догађају терористички напади. Инсититуције БиХ, каже предсједник Српске, не раде свој посао.

"Није тајна да у заједничким институцијама има запослених који се могу идентификовати као припадници одређених радикалних група и шетају се тамо по тим заједничким институцијама и да нема одговарајуће реакције по том питању", упозорава Додик.

Лидер Социјалистичке партије Српске, министар Петар Ђокић, истиче да је паљене заставе јасан доказ мржње према Србима и очекује истрагу бебједносних агенција у БиХ.

"Ако се оваква дјела не буду истраживала и ако кривци не буду кажњени, онда ће се понављати и могу се понављати у суровијем облику", истиче Ђокић.

На паљење заставе реагују и аналитичари. Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да се снимак може схватити као позив на џихад повратника са сиријског ратишта, а политичи аналитичар Драгомир Анђелковић да је паљење српске заставе корак ка тероризму.

Аналитачари сматрају и да је видео снимљен на простору БиХ. Истичу да безбједносне службе у БиХ тешко прате повратнике са сиријског ратишта, центре за обуку и индоктирнацију у вехабијским упориштима у поједим крајевима БиХ. То је постала свакодневица БиХ, а сарајевска политичка елита упорно ћути.

Спорни видео снимак премјерно је јуче објављен на фејсбук страници Република Босна и Херцеговина. Данас је већ уклоњен. Ипак, страница је пуна садржаја који величају тзв. Армију БиХ, позива на нови рат и сије мржњу према Србима и Српској.