latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:19 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Тражи се мишљење УО УИО о Приједлогу закона о акцизама

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је затражила мишљење Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ о Приједлогу закона о измјенама и допунама закона о акцизама у БиХ, како би могла да се изјасни о овом законском приједлогу.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Чланови Комисије у расправи о овом и приједлозима закона о измјени и допуни Закона о систему индиректног опорезивања, те Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, којима се предвиђа обезбјеђивање додатних 10 фенинга за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, изнијели су супротстављена мишљења о предложеном повећању акциза.

Према ријечима Душанке Мајкић из СНСД-а, прекршени су закони будући да се УО УИО није изјаснио о предложеном рјешењу.

"Овим се руши систем индиректних пореза у БиХ", упозорила је Мајкићева, подсјећајући да је УО УИО једини овлаштен за предлагање политика индиректних пореза.

Противљење предложеном повећању акциза изразио је и Дамир Бећировић из ДФ-а, који је оцијенио да би усвајање оваквог рјешења имало велике посљедице по транспортни сектор и повећање цијена других производа и услуга.

Бећировић се заложио и за јачи инспекцијски надзор продаје нафтних деривата и био-горива, које је обухваћено предложеним повећањем акциза.

Члан Комисије Јасмин Емрић из А-СДА истакао је да је Дирекција за европске интеграције доставила став да предложене измјене и допуне закона нису у складу са европским законодавством.

Према његовим ријечима, злоупотребу у продаји био-дизела, која се наводи као један од разлога увођења акциза на ову врсту горива, треба да спријече инспекцијски органи.

Предсједавајући Комисије Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ констатовао је да није ријч о повећању од 15 фенинга по литру горива, већ о 17,5 фенинга кад се урачуна ПДВ.

Он је изразио разумијевање што предложеним законским рјешењима због различитих мишљења нису обухваћени пиво, вино и цигарете, иако је раније било предвиђено да и акцизе на ове производе буду дио нових законских рјешења.

Александра Пандуревић из СДС-а рекла је да је УО УИО избрисао из свог приједлога акцизе на пиво јер ентитетске владе нису реструктурисале здравствени систем, што је предвиђено Реформском агендом.

За Салка Соколовића из СДА начин на који се покушавају обезбиједити додатна средства за изградњу путне инфраструктуре није добар.

"Путеви се граде концесијама, зашто БиХ бјежи од тога", упитао је Соколовић који не вјерује да се повећање акциза на гориво неће одразити на повећање других цијена и пад стандарда.

Министар финансија и трезора БиХ и предсједавајући УО УИО Вјекослав Беванда поновио је свој став да приликом предлагања ових законских рјешења нису прекршене процедуре.

"Чињеница је да приједлог УО УИО није истовјетан приједлогу Министарства финансија и трезора јер није било сагласности о обезбјеђивању додатних средстава за финансирање фондова здравства", рекао је Беванда у обраћању Комисији.

Према његовим ријечима, то не значи кршење закона и процедура јер УО УИО предлаже политику индиректног опорезивања, али је на приједлог УИО УИО утврђује Савјет министара БиХ.

Предложеним законским рјешењима предвиђено је да се средства од додатних акциза уплаћују на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Усвајање ових закона, што је подсјетио и Беванда, омогућило би се активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/.

Представнички дом прошле седмице није прихватио захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитној процедури наведених законских приједлога и упутио их је у скраћену процедуру, која предвиђа њихово разматрање у надлежним комисијама и могућност предлагања амандмана, што у хитној процедури не би било могуће.

Комисија је у првом читању подржала Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ.

Против је била Мајкићева, која је истакла да предложена рјешења нису прошла процес усаглашавања са ентитетским министарствима финансија.

Она је оцијенила да је потребно израдити нови закон јер су рјешења из важећег застарјела, због чега је доведена у питање његова употреба.

У образложењу Савјета министара наводи се да се предложеним рјешењима, осим усклађивања нормативних рјешења с потребама праксе, врши и допуњавање закона у складу с критеријумима Свјетске банке о објављивању података у овој области.

Истовремено се уводи обавеза евидентирања дуга градова и фондова, чиме би требало да се обезбиједе потпунији подаци о задуживању у БиХ.

Комисија је једногласно у првом читању подржала Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је предложио посланик СББ-а у Представничком дому Дамир Арнаут, уз закључак да се од Савјета министара затраже цјеловите и системске измјене и допуне Закона о платама и накнадама.

Предложеним законом биле би смањене отпремнине за пензије најплаћенијих званичника БиХ.