latinica  ћирилица
27/07/2016 |  17:52 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Рад маленог малинара награђен стипендијом (ВИДЕО)

Прича о осмогодишњем Јовану Гајићу из мјеста Ситница на Мањачи, који свакодневно покрај пута продаје малине да би зарадио новац за уџбенике и школски прибор, а коју смо емитовали јуче у Дневнику 2, дирнула је многа срца. Сви желе да овом вриједном дјечаку дају награду.
Дјечак Јован  (Фото:Euroblic) -
Дјечак Јован (Фото:Euroblic)

Ипак, она највреднија стигла је од хуманих људи, као стипендија за Јову све до краја основне школе. Нове уџбенике добиће и његва браћа и сестра, а мајка Божана посао у Основној школи "Петар Кочић" у Ситници. 

Све оне породице које су школовале дјецу и извеле их на прави пут, знају да знање нема цијену. Многи бивају заборављени од од оних који би требало да обезбиједе једнаке шансе за све. Из тих разлога Слободан Станаревић из бањалучког Института за грађевинарство, предузећа које већ стипендира бројне успјешне студенте, одлучио је да Јовану додијели годишњу стипендију од 500 марака, до краја његове основне школе.

"Да дамо неку поруку да ми сви у Републици Српској који имамо узмемо мало од себе и дамо некима којима више треба. Нећемо бити једнаки, али ћемо бити ближи једни другима", рекао је Станаревић. 

Док радосно гледа уџбенике и нову школску торбу, Јово већ кује планове шта ће радити када порасте: "Волио бих да радим, да будем инжењер да градим, да градим куће, штале. Ма шта год треба."

Породица Гајић захвалана је Слободану Станаревићу што је њиховом најмлађем сину, умјесто слаткиша и материјалних ствари, дао стипендију за школовање. Кажу, сваки родитељ жели за своје дијете најбоље образовање и живот.

Јованова мајка Божана каже да од дјеце жели да буду образовани. "Да буду некада добри људи и да некоме некада у животу и они помогну, као што и њима помаже други", истакла је Божана.

Отац Милош додаје: "Без школе ништа нисмо. Школа се исплати, а тако и за Јована."

Недовршену кућу поред пута, четворочлану породицу Гајић и Јовин штанд са малинама у Ситници, посјетио је и министар Дане Малешевић и директор Основне школе Петар Кочић из Ситнице. Обећали су бесплатне уџбенике за Јованову браћу и сестре и посао за мајку Божану у њиховој основној школи.

Телефон породице Гајић стално звони. Сви би да купе малине од осмогодишњег Јове, донесу поклоне, да награде вриједне руке овог плавооког дијечака. Зна Јово да се од сопственог рада живи. Па зато на питање, шта када нестане малина - има спреман одговор: "Кад нестане малина, продаваћу купине!"