latinica  ћирилица
27/07/2016 |  18:07 | Аутор: СРНА

За стратешког партнера за "Галенику" заинтересована три понуђача

Понуде за приватизацију српске државне фармацеутске компаније "Галеника" путем стратешког партнерства доставила су три понуђача, а предност ће имати онај који понуди запослење за највећи број радника - саопштило је Министарство привреде Србије.
Галеника -
Галеника

Понуде су доставили "Кадила фармасјутикалс лимитед" из Индије, ЕМС С.А. из Бразила, те конзорцијум британског "Фронтиер фарма лимитед" и руског ЛЛЦ НПА Петровакс фарм.

Отварање пријава ће бити одржано 29. јула у згради Министарства привреде, када ће се отворити само коверта која садржи податке о понуђачу и анализирати достављена документација.

Приликом рангирања понуда узеће се у обзир и понуђени износ докапитализације "Галенике" за 25 одсто капитала и понуђени приход Србије приликом продаје капитала ове компаније након истека стратешког партнерства.

Коначну ранг-листу усваја Влада Србије и проглашава најповољнијег понуђача, а преговори са прворангираним понуђачем трају најдуже 90 дана.

Нуди се докапитализација, односно продаја 25 одсто капитала за минимално седам милиона евра и стратешко партнерство које не може трајати дуже од пет година, у току којих ће стратешки партнер обезбиједити најмање пет искусних руководилаца из ове области.

Стратешки партнер ће спровести оперативно и финансијско реструктурисање "Галенике", чиме ће кроз повећање вриједности компаније бити створена додатна вриједност за Србију, која остаје већински власник.

Након окончања стратешког партнерства и реструктурисања "Галенике" биће организована заједничка продаја већинског капитала, а очекује се да ће приватизациони приходи за Србију бити максимизовани.

Право за учествовање у поступку прикупљања понуда за стратешко партнерство су имала домаћа и страна правна лица која су у претходној пословној години остварили приходе у минималном износу од 50 милиона евра, или су управљала имовином у износу већем од сто милиона евра.