latinica  ћирилица
27/07/2016 |  18:45 ⇒ 18:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Ковач: Нота Србије јефтин напад који подсјећа на Милошевића

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је данас да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу, која је уручена хрватском амбасадору у Београду, представља јефтин напад и покушај дестабилизације Хрватске "у осјетљивом тренутку, након распуштања сабора и прије прославе Олује".

"Рецепт из 1990. година, подсјећа на времена Слободана Милошевића и велику српску агресију. Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању, када комуницирају са својом јавношћу и са сусједним државама, да се користе рационалним, разумним рјечником", рекао је Ковач, преноси Н1.

Он тврди да су у ноти изречене измишљотине и лажни цитати који се тичу кардинала Степинца и да је то неприхватљиво.

"Знамо да је код нас Степинац био мученик, ми такав рјечник одбацујемо. Желимо са Србијом да градимо нормалне добросусједске односе, овакав начин не доприноси томе", рекао је Ковач.

Србија, према његовом мишљењу, сада има шансу да се промијени и да крене ка ЕУ.

"Ми смо у Хрватској много тога промијенили и Србија има ту шансу", навео је Ковач, који каже да Србија треба да престане са оваквим "неукусним јефитиним нападима који подсећају на Слободана Милошевића".

Ковач, који је данас предсједавао првим састанком Комисије хрватске владе за праћење спровођења прелазних мјерила у преговарачким поглављима 23 и 24 о приступању Србије ЕУ, рекао је да ће ти састанци бити редовни и да ће се "послу приступити рационално и ефикасно".