latinica  ћирилица
27/07/2016 |  18:52 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Активирана Оперативна група за борбу против тероризма (ВИДЕО)

Од данас је у функцији Оперативна група за борбу против тероризма у којој су представници свих полицијских агенција у БиХ, договорено је на састанку Ударне групе за борбу против тероризма у Сарајеву којем је предсједавао главни тужилац Горан БиХ Салиховић. Истовремено, усаглашено је да се Ударна група преименује у Координациону групу за борбу против теророзма.
Састанак Оперативне групе - Фото: СРНА
Састанак Оперативне групеФото: СРНА

Замјеник министра безбједности БиХ рекао је да постоји могућност да са сутрашшње сједнице Савјета министара буде поново скинут приједлог Одлуке о формирању Координацион тијела за борбу против тероризма, на којем упорно инсистира министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић, за коју је Влада Српске јасно рекла да је ријеч о преносу надлежности.

Новоуспостављена Оперативна група за борбу против тероризма није нова полицијска агенција, биће састављена од искусних оперативаца и смјештана у просторијама Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, рекао је да би у ту Оперативну групу требало да се сливају сви подаци, тако да би све агенције на вријеме имале податке о терористичким активностима.

Аљоша Чампара, федерални министар унутрашњих послова каже да је "данас кренула са радом Оперативна група за борбу против теропризма и да ће све полицијске агенције дати по једног свог представника".

Новина је и преименовање Ударне у Координациону групу за борбу против тероризма. Осим сличности у називу, нема додирних тачака са приједлогом Драгана Мектића да се формира Координационо тијело за боробу против теропризма.

"Данас се о томе разговарало, већина у Ударној групи се изјаснила да нико од њих није видио такву одлуку. Значи министар Мектић их није обавјестио", истакао је Лукач.

Спријечен годишњим одмором, министар безбједности БиХ данас није био на састанку Ударне групе. Раније је упорно од Владе Републике Српске тражио да објасне зашто су против његовог приједлога.

Тврдио је да није добио никакву конкретну примједбу од МУП-а Републике Српске.

Лукач каче да Мектић у тој одлуци замјењује главног тужиоца и да води то координацино тијело. "Такође оперативна група има право на истражне радње што је против законито", прецизирао је Лукач.

С образложењем Владе, односно МУП-а Српске, упознат је и ХДЗ-ов министар Вјекослав Беванда, али је за разлику од српских министара, тражио да се Мектићева спорна Одлука повуче с Дневног реда сједнице.

Извјесно је и да ће сутра хрватски министри заштити интерес Српске у Сарајеву. 

Беванда прецизира: "Дошао је став из Републике Српске гдје се каже зашто су против, и ми смо тражили да то скинемо са дневног реда"..

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић, сматра да ће се о томе разговарати на колегију Савјета министара БиХ и да би се, највјероватније, могло очекивати да буде скинуто са дневног реда.

Ако су се главни тужилац БиХ, министри унутрашњих послова, директори полицијских и безбједносих агенција сагласили да је оптимум у борби против тероризма, Ударна, односно, Координациона група у оквиру које ће дјеловати Оперативна група, није ли онда без смисла инсистирање Драгана Мектића да формира неко ново Коодринационо тијело?