latinica  ћирилица
27/07/2016 |  19:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија изручује двоје џихадиста Француској

Аустрија ће изручити Француској двоје осумњичених џихадиста Адела Х. (29) и Мохамада У. (35), пошто је виши покрајински суд данас одоборио изручење двије особе које су осумњичене да су дио мреже терориста који су извршили напад у Паризу.
Аустрија - Фото: AFP
АустријаФото: AFP

Осумњичени су ухапшени прошлог децембра у Салцбургу, а претходно су у октобру у избјегличком таласом, заједно са двојицом нападач из Париза Ахмадом ал Мохамедом и Мохамад ал Махмудијем, допутовали у шенгенски простор.

Четворица терориста избјегличким чамцем су ушли 3. октобра на острво Лерос, али за разлику од нападача из Париза, Алжирца и Пакистанца су ухапсиле грчке власти, јер су им се појавила документа у бази података од око 4.000 од Исламске државе украдених сиријских бланко пасоша.

Крајем октобра су Адел и Мухамад пуштени на слободу, наставили су путовање ка западу и појавили се у Аустрији.

Њихови пријатељи извршили су у новембру самоубилачке нападе у којима је убијено 130 особа.

Француско правосуђе затражило је изручење двоје осумњичених, јер су дио вишемјесечне истраге о члановима мреже Исламске државе.

Почетком јула је суд у Салцбургу донио одлуку о изручењу, али је Мухамад поднио жалбу, те је изручење могуће тек сада послије одлуке Вишег суда у Линцу.

Пред судом он је рекао да има страх од француске полиције, али није могао конкретно да каже зашто.

“То је само мој осећај“, нагласио је он док је његов адвокат казао да његов штићеник страхује за живот.

Државни тужилац одговорио је да је Француска чланица ЕУ и да нема потребе да страхује.