latinica  ћирилица
27/07/2016 |  20:32 ⇒ 21:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Водећи француски медији неће објављивати слике терориста

Неколико водећих француских медија саопштило је данас да убудуће неће објављивати фотографије терориста, јер не желе да им пруже "постхумну глорификацију".
Напад у Ници - Фото: Getty Images
Напад у НициФото: Getty Images

Велики телевизијски канали РФИ и Франс 24, као и телевизија БФМТВ објавили су да престају са објављивањем слика нападача, а дневни листови "Монд" и "Кроа" раније су најавили сличне кораке, док је радио станица Јуроп 1 отишла још даље рекавши да неће објављивати "имена терориста".

"Послије напада у Ници схватили смо колико нам је било непријатно због серије фотографија из прошлости нападача", рекао је уредник "Монда" Жером Фенољо за АФП подсјетивши да су свијет обишле слике Мохамеда Лахауија Булела како игра салсу или вјежба у теретани.

Он је додао да се не ради о скривању чињеница или о поријеклу убице због чега ће "Монд", како је навео, и даље објављивати имена нападача.

Из БФМТВ кажу да су одлуку о необјављивању слика терориста донијели синоћ.

Фотогорафије, према ријечима директора Ервеа Бероа се понављају и тиме могу да на исти ниво ставе терористе и жртве.

Међутим, лист "Либерасион" саопштава да ће наставити да објављује имена и фотографије нападача.

"Објављивање слика терориста и њихова глорификација нису иста ствар", рекао је Јоан Хафнагел, замјеник уредника у "Либерасиону".

Директорка свјетског сервиса у АФП Мишел Леридон каже да од првих крвавих напада Исламске државе, агенција одбија да објављује све слике које они насумице стављају на друштвене мреже.

Међутим, француска агенција ће препустити својим корисницима, којих је око 5.000 широм свијета, да сами одлуче да ли ће објавити име и фотографију нападача.