latinica  ћирилица
27/07/2016 |  21:11 | Аутор: Независне

Давутоглу: Преузимам одговорност за рушење руског авиона

Бивши премијер Турске Ахмет Давутоглу је у интервјуу за приватну станицу НТВ рекао да је да преузима одговорност за рушење руског борбеног авиона Су-24 у новембру прошле године, што је инцидент који је довео до затезања односа између Анкара и Москове, јавила је Ал Џазира.
Турска срушила руски авион - Фото: Screenshot
Турска срушила руски авионФото: Screenshot

"Размислите о томе, наш зрачни простор је нарушен већ 14 до 17 секунди. Може ли премијер издати наређење у оваквој специфичној ситуацији? Пилот ће чекати. Постоји процедура. Командант зрачних снага ће назвати начелника Генералштаба, а он онда позива мене и ја издајем наређење", појаснио је процедуру Давутоглу, који је у то вријеме био премијер Турске.

Давутоглу је рекао да је 19. јуна 2012. године, у вријеме када је данашњи предсједник Реџеп Тајиип Ердоган био премијер, а Давутоглу министар спољних послова, након обарања турског авиона донесена одлука да сваки авион који из Сирије прелети на њихову територију посматрају као пријетњу и да га оборе, преноси Ал Џазира.

"У септембру 2015, када су руски авиони ушли у турски зрачни простор, донијели смо одлуку на Савјету националне безбједности да оборе било који авион који дође са сиријске стране. У том смислу, ја сам тај који је издао наређење", рекао је тадашњи премијер Турске, и додао да за тај чин преузима политичку одговорност.

Турски војни пилот који је прошле године срушио руски војни авион направио је то својевољно, изјавио је у уторак замјеник турског премијера Мехмет Симсек.

"Одлуку је донио пилот лично", казао је Симсек у Москви, преноси руска новинска агенција Тас с. Додао је да Турска нема никаквих непријатељских осјећаја према Русији, и никада неће имати.