latinica  ћирилица
27/07/2016 |  21:19 | Аутор: РТРС

САД: Хапшење новинара у Турској забрињавајуће

Сједињене Америчке Државе разумију потребу Турске да одговорне за недавни покушај пуча приведу правди, али хапшење више новинара је дио забрињавајућег тренда који обесхрабрује јавни дискурс, саопштио је данас Стејт департмент.

"Ми бисмо то видјели као забрињавајући тренд у Турској гдје се органи власти, полиција и правосуђе користе за обесхрабривање легитимног политичког дискурса", рекао је портпарол Стејт департмента Џон Кирби, преноси Ројтерс.

Турске власти издале су данас налоге за хапшење 47 бивших новинара дневног листа "Земан", у склопу чистки које су предузете у земљи послије неуспјелог покушаја војног пуча 15. јула.

Лист "Земан" је био повезан са муслиманским вјерским вођом Фетулахом Гуленом, којег званична Анкара оптужује да је организатор пуча.

Власти су преузеле контролу над тим листом у марту, у склопу акције против Гуленових присталица, након чега је ново уредништво почело да примјењује чврст провладин став.

ЗАТВОРЕНО ВИШЕ ОД 130 МЕДИЈСКИХ КУЋА

Турске власти саопштиле су данас да је смијењено 2.400 припадника војске, а затворено више од 130 медијских кућа, пренијела је станица Си-Ен-Ен Турк, након неуспјелог војног удара.

Укупно 726 официра и 1.684 војника су отпуштена, наводи Си-Ен-Ен Турк, додајући да су затворене три новинске агенције, 16 телевизијских канала и 45 дневних листова.

Вјерује се да ће ови потези власти изазвати још већу забринутост међу групама за људска права и западним савезницима због чистки предсједника Тајипа Ердогана након неуспјелог војног удара 15. јула.

Извор: Танјуг/Срна