latinica  ћирилица
27/07/2016 |  21:35 ⇒ 21:45 | Аутор: Независне

Српски делегати бојкотовали говор Олбрајтове

Српски делегати на демократској националној конвенцији у Филаделфији напустили су дворану током говора Медлин Олбрајт, бившег државног секретара САД у вријеме администрације Била Клинтона, у знак протеста због њене политике на Балкану током деведесетих година прошлог вијека.

Обрад Кесић, који је уз још тридесетак српских делегата присуствовао конвенцији која се одржава у Филаделфији, истакао је да је Хилари Клинтон добила подршку своје странке да буде кандидат за предсједника САД, али да су српски делегати подржали њеног противкандидата Бернија Сандерса, те да су учествовали у лобирању да се од Демократског националног комитета добије извињење због отвореног лобирања странке за Клинтонову током страначких избора.

Кесић је рекао да је Сандерс успио у изборну платформу Клинтонове убацити доста елемената из његовог програма, попут именовања сљедећег судије Врховног суда САД који би гласао против одредбе о неограниченој суми новца при финансирању политичких кампања, наставка успостављања универзалне здравствене заштите, реформе финансијских институција на Волстриту, обустављања потписивања међународних трговинских споразума и других.

"Уступцима које је дала, Хилари је морала да иде лијево од центра који је требало да јој буде темељ против Трампа", додао је он. Именовањем Тима Кејна за потпредсједничког кандидата, Кесић каже, да је Клинтонова покушала спријечити веће осипање демократа, а посебно дијела радничке класе из средње Америке.

Осим у својству делегата, Кесић каже да је конвенцији присуствовао као један од оснивача Савјета за координацију етничких заједница Демократске странке. Према његовој процјени, шансе Клинтонове да побиједи Трампа су око педест одсто. Конвенција ће бити завршена данас, након чега ће и званично почети предизборна кампања.