latinica  ћирилица
27/07/2016 |  21:35 | Аутор: sputniknews.com

Украјина упозорила Запад на руско „сајбер оружје“

Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине (СНБО) изјавио је да Москва посједује неко „сајбер оружје“ које представља пријетњу за западне државе, наводи се на сајту ресора.
Интернет (Фото: telegraphtravelmaps) -
Интернет (Фото: telegraphtravelmaps)

У саопштењу се наводи да је о „пријетњи“ од стране Русије саопштио је шеф Службе за питања информационе безбједности СНБО Валентин Петров у интервјуу њемачкој телевизији „ЗДФ“.

Телевизијски прилог је био посвећен догађајима из децембра 2015. године, када је једна енергетска компанија у Ивано-Франковској области Украјине саопштила о сајбер нападу због којег је регион остао без струје. Касније је Кијев за инцидент оптужио руске хакере.

Према ријечима Петрова, „руски напад“ је припреман најмање пола година и требало је да демонстрира „посједовање сајбер оружја које ће ставити под знак питања безбједност западне земље“. Он је то назвао „алармом“ за земље са развијеном информационом технологијом.

„Ови догађаји који су се догодили нису усмјерени против Украјине, већ су показивање потенцијалних могућности Русије Западу“, изјавио је представник СНБО.

У Москви сумњају у истинитост изјаве о умјешаности Русије у сајбер нападе у Украјини. Прес-секретар предсједника Русије Дмитриј Песков је указао на „тенденцију да се Русија оптужује за све смртне гријехе које се сада дешавају у Кијеву“.