latinica  ћирилица
28/07/2016 |  08:12 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Меркелова прекинула одмор послије серије напада

Њемачка канцеларка Ангела Меркел прекинула је одмор да би одговорила на оптужбе из земље и свијета да је њена отворена политика према избјеглицама омогућила исламистичким терористима да направе упориште у Њемачкој.
Ангела Меркел - Фото: AFP
Ангела МеркелФото: AFP

Она се враћа у Берлин, гдје ће током дана одржати конференцијиу за новинаре послије серије напада од 18. јула, у којима је убијено 15 људи, укључујући четворицу нападача. Повријеђено је неколико десетина особа.

Меркелова је била на одмору на сјеверу Њемачке од када је предсједавала безбједносним састанком у суботу, 23. јула. Министар унутрашњих послова Томас де Мезијер прекинуо је одмор два пута у посљедњих десет дана да би саопштио Владине ставове.

Званичници кажу да су двојица нападача, азилант из Сирије и избјеглица из Пакистана или Авганистана, имали везе са исламским милитантима.

Политичари љевице и деснице кажу да је политика Меркелове према избјеглицама погрешна. Више од милион миграната и избјеглица ушло је у земљу у посљедњих годину дана, а већина је побјегла пред ратовима у Авганистану, Сирији и Ираку.

- Сва наша предвиђања показала су се тачним. Исламистички тероризам је стигао у Њемачку - рекао је Хорст Зехофер, премијер Баварске и велики критичар Владине политике према избјеглицама.

За разлику од француског предсједника Франсоа Оланда, који је обишао мјесто напада на цркву у Нормандији, Меркелова није обилазила локације на којима су се десили напади, што је покренуло питања о њеном руковођењу.