latinica  ћирилица
28/07/2016 |  08:30 | Аутор: СРНА

Македонија: Искориштено само 15 одсто средстава ЕУ за развој аграра

Македонија је искористила једва 15 одсто средстава из програма ИПАРД један, које Европска унија даје за развој аграра.
Пољопривреда (илустрација) - Фото: Screenshot/YouTube
Пољопривреда (илустрација)Фото: Screenshot/YouTube

ЕУ је Македонији из програма ИПАРД један за период од 2007. до 2013. године намијенила 85 милиона евра, а, према оцјени Делегације ЕУ у Скопљу, разлог слабе искориштености средстава из тих фондова је, прије свега, неприпремљеност институција.

У македонском Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде надају се да ће до краја наредне године проценат искориштености бити удвостручен.

Македонски медији јавили су да је европски новац који пољопривредници добијају преко ИПАРД програма за наредни седмогодишњи период смањен за 25 милиона евра, али су надлежни у Министарству то демантовали.

Из ресорног министарства наводе да је ЕУ македонским пољопривредницима преко ИПАРД два програма намијенила 60,3 милиона евра, као и додатних 46 милиона евра за програме наводњавања, задругарства, консолидацију земљишта и слично.

Опозициони СДСМ оптужио је актуелни власт у Македонији да је, захваљујући својој неодговорности, вратила 24 милиона евра неповратних средстава из треће компоненте ИПА један фондова намијењених регионалном развоју.

ЕУ је почетком јула замрзла Македонији 27 милиона евра помоћи, а нешто касније блокирала још 69 милиона евра помоћи из средстава ИПА фондова намијењених изградњи жељезничког коридора ка Бугарској.

Истовремено је ЕУ македонској влади одузела и право да самостално управља европским новцем и убудуће ће Брисел директно одлучивати како ће се трошити европска средства.