latinica  ћирилица
28/07/2016 |  08:41 | Аутор: СРНА

Македонија: Странке усвојиле приједлоге спорних закона

Координатори четири водеће политичке странке, подписнице договора из Пржина за превазилажење тешке политичке кризе, договориле су измјену пет кључних закона и упутили их у скупштинску процедуру.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Усвајањем закона о влади, о кривичном поступку, изборном законику, закону о унутрашњим пословима и закону о аудио и аудио-визуелним услугама, све по скраћеном поступку, отвара се пут за одржавање пријевремених парламентарних избора 11. децембра, преносе македонски медији.

Уколико се, према посљедњем договору, све буде одвијало по плану, онда Собрање треба да се распусти до 10. октобра и формира прелазна влада која ће организовати изборе.

Македонија је у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора који су одржани средином 2014. године.

Криза је интензивирана крајем јануара прошле године када је тадашњи премијер и лидер владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио лидера СДСМ-а Зорана Заева за покушај државног удара, након чега је лидер опозиције почео да објављује снимке којима оптужује предсједника Владе за криминал и корупцију.

Крајем јула прошле године лидери четири највеће политичке странке у Македонији - из македонског политичког блока - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, а из албанског - Демократска унија за интеграцију /ДУИ/ и Демократска партија Албанаца /ДПА/, уз посредовање европског комесара Јоханеса Хана, постигли су договор о одржавању пријевремених парламентарних избора као начину изласка из политичке кризе.

Избори су, међутим, због неријешених проблема, прије свега, због непречишћавања бирачког списка и неспровођења реформи у медијском сектору, два пута заказивани и одгађани.