latinica  ћирилица
28/07/2016 |  09:05 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Највећи притисак на производњу меса и млијека

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да ће адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању највећи притисак на конкурентност домаћих производа бити у производњи меса и млијека, те једног дијела воћа и поврћа.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Мирјанић каже да су оцјене предсједника Републике Српске Милорада Додика, да ће по аграр Српске настати штета од 220 милиона КМ годишње, засноване на процјени смањења прихода од царина, пада производње и потенцијалног смањења броја радних мјеста.

Он је рекао за "Вечерње новости" да су земље ЕУ обезбиједиле својим фармерима значајне подстицаје и једнократну помоћ да би амортизовали оштрину свјетског тржишта и омогућили им да продају своје производе по нижим цијенама од домаћих.

Мирјанић је навео да је спољнотрговинско трговање најнеуређенији сегмент привређивања које се негативно одражава на сектор аграрне привреде, подсјетивши да је Влада Српске усвојила више информација у којим су дефинисане критичне тачке и дате препоруке надлежним органима на нивоу БиХ ради увођења реда у тој области.

Анализирајући спољнотрговинско пословање у прошлој години, каже Мирјанић, закључује се да је вид либерализације увоза, односно тржишта, који ће настати ступањем на снагу ССП-а 1. јануара наредне године, "прешао сваку мјеру" и да је неразуман до крајњих граница.