latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:17 ⇒ 12:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Вукичевић: Изложба "Контемпорари тисорис" представља прошлост и садашњост Српске

Виши кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске Жана Вукичевић изјавила је да изложба "Контемпорари тисорис", која ће вечерас бити отворена у београдској галерији "Подрум" обједињује савремену умјетност Српске кроз умјетнички израз десет умјетника.
Жана Вукичевић - Фото: Screenshot/YouTube
Жана ВукичевићФото: Screenshot/YouTube

"Ријеч је о више генерација умјетника и сходно томе могу се сврстати у три цјелине. Прва група се бави односом према нашој социјалистичкој прошлости, другу цјелину представљају радови који се баве ратним и трауматичним искуствима деведесетих година, док трећа линија представља рад оних који нису запамтили ни социјализам, ни рат и који граде свој приступ", појаснила је Вукичевићева у изјави за "Политику".

Вукичевићева, која је и аутор концепта изложбе, истакла је да један од умјетника - Никола Кекеровић планира да уради цртеж на лицу мјеста у виду "мале инвазије на тај простор".

"Све је почело од тога што је он на `инстаграму` дневно пласирао своје цртеже као провокативне коментаре на неке актуелне ситуације и стекао је бројне пратиоце", појаснила је Вукичевићева.

Осим Кекеровића, београдској публици вечерас ће се у 20.00 часова својим радовима представити, између осталих, Игор Бошњак, Нинослав Ковачевић, Младен Миљановић, Раденко Милак, Борјана Мрђа, Мила Панић, Саша Татић и група "Тач.ка".