latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:21 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Фоча: Рекордан број излагача на деветом Гастро-фесту

На деветом Гастро-фесту у Фочи богату понуду традиционалне кухиње и аутентичних јела овог краја представило је 27 излагача.
Фоча: Рекордан број излагача на деветом Гастро-фесту - Фото: СРНА
Фоча: Рекордан број излагача на деветом Гастро-фестуФото: СРНА

Своје штандове имали су фочански ресторани, пицерије, посластичарнице, рафтинг клубови, пољопривредни произвођачи, удружења пчелара, риболовци, планинари, те гости из Вишеграда, Рогатице и Билеће.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је синоћ да ова манифестација показује богатство српског народа.

"Показујемо да је Фоча општина у којој туризам има шансу", истакао је Машић.

Директор Туристичке организације Љепосава Ђајић каже да је гастро понуда важан сегмент у укупној туристичкој понуди.

"Ако је гост задовољан храном, поготово аутентичним јелима са одређеног подручја, сигурно је да ће и отићи задовољан", навела је Ђајићева.

На сајму хране први пут су учествовали мљекара "Пађени" из Билеће, месара "Нерић" из Рогатице, те Удружење жена "Соко" из Вишеграда.

Национални парк "Сутјеска" представио је јела која њихови гости највише траже - гулаш од срне, пите, цицвару, пуњену свињетину, роловани гатачки сир.

На штанду Рибарског ресторана, осим великог избора јела од меса и рибљих специјалитета, посјетиоци су могли да пробају традиционалне посластице туфахије и жито са шлагом.

"Нудимо дринску рибу - плотицу, шкобаља, липљана и пастрмку. За рибу је најважније да је свјежа, а за плотицу и шкобаља, које имају пуно костију, треба бити мајстор", каже власник Рибарског ресотрана Нешо Бодирога.

У богатој понуди Рафтинг клуба "Дрина-Тара" издавајају се специјалитети испод сача - пите и месо са поврћем.

Коноба "Златна дуња" привукла је посјетиоце домаћим буреком са свињским месом спремљеним испод сача, лешо телетином, домаћим ћевапима, мућкалицом уз домаће сиреве, кајмак, погачу и уштипке.

Пажњу посјетилаца привукла је и ракија "здравица", од 37 врста љековитих трава.

"То је ракија јабуковача са тинктуром од трава, које се беру на Зеленгори и на подручју Националног парка `Сутјеска`, а све то је заслађено медом. Изузетно је здрава и помаже код свих обољења", увјерава Бојан Матовић.

Фочански планинари и ове године су скували чувени планинарски котлић.