latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:32 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

МУП- Акција добровољног давања крви (ФОТО/ВИДЕО)

Око 370 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су даровали крв широм Републике Српске. Ова хумана акција спроводена је у Бањалуци , Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, Требињу, Приједору, Градишци, Фочи, Зворнику и Невесињу.
Бањалука - добровољно давање крви - Фото: СРНА
Бањалука - добровољно давање крвиФото: СРНА

Директорка Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је да све трансфизује у свијету у овом периоду имају проблема с несташицом крви због сезоне годишњих одмора, али и повећане потрошње због већег броја саобраћајних несрећа.

Крв дало 37 полицајаца из Градишке, Српца и Прњавора

У Служби трансфузије градишке болнице данас су крв дала 23 припадника Станице јавне безбједности Градишка, десет полицајаца из Полицијске станице Србац и четири из Полицијске станице Прањавор.
Ријеч је о акцији добровољног давања крви, коју организује МУП Републике Српске.

Начелник Службе трансфузије Марија Цветковић рекла је да је акција МУП-а Српске дошла у прави час, јер су залихе крви, као и сваке године у ово доба, јако мале а потрошња је знатно повећана.

Приједор: Подржана акција

У приједорском одјељењу Завода за трансфузију Републике Српске 61 припадник Центра јавне безбједности Приједор дао је данас крв. 

-  Полицијски службеници су овом акцијом помогли особљу болнице да прикупе довољан број јединица крви који им је потребан, те на тај начин помогну онима којима је помоћ најпотребнија - саопштено је из ЦЈБ Приједор.

Припадници ЦЈБ Приједор сваке године најмање два пута у великом броју одазову се хуманитарној акцији добровољног давања крви.

Приједор - добровољно давање крви (Фото: Срна)

Источно Сарајево: Више од 30 полицајаца даровало крв

Више од 30 припадника Центра јавне безбједности Источно Сарајево пријавило се да добровољно дарује крв, у оквиру акције коју је организовало Министарство унутрашњих послова  Српске.

- Имајући у виду потребу медицинских установа у Републици Српској за обнављањем залиха крви, МУП Српске је и ове године, као и претходних организовало акцију добровољног давања крви у складу са хуманим аспектом полицијске професије - рекла је  портпарол Центра Данка Тешић.

Она је напоменула да су се у акцију добровољног давања крви у Одјељењу за трансфузију Болнице Источно Сарајево укључили и припадници ЦЈБ Источно Сарајево и на тај начин показали висок степен професионализма, храбрости и хуманости.

Источно Сарајево - добровољно давање крви (Фото: Срна)

Бијељина: Међу полицајцима има оних који су дали крв више од 50 пута

У службама Завода за трансфузију у Бијељини и Зворнику данас је више од 60 припадника Центра јавне безбједности Бијељина дало крв. Портпарол бијељинског ЦЈБ Александра Симојловић рекла је да се на овај начин још једном исказује хумани аспект полицијске професије и помаже онима којима је то најпотребније.

Према њеним ријечима, МУП Српске више пута у току године организује акције добровољног давања крви, а међу припадницима ЦЈБ Бијељина има полицајаца који су више од 50 пута дали крв.

Начелник Службе за трансфузијску медицину у Бијељини Снежана Гегић истакла је да је полиција увијек присутна када је то најпотребније.

Бијељина - добровољно давање крви (Фото: Срна)

Фоча: Полиција најредовнији давалац крви

У акцији добровољног давања крви Министарства унутрашњих послова Републике Српске у фочанској служби Завода за трансфузијску медицину јутрос се одазвало 15 припадника МУП-а из Фоче, Рудог, Вишеграда и Рогатице, од којих је 10 могло дати крв. Начелник службе Сенка Милић рекла је да акција још траје.

- Очекујемо још неколико припадника полиције из Рудог, Вишеграда и Рогатице, тако да ћемо имати око 20 донираних доза крви, што је сасвим задовољавајући број. Полиција редовно даје крв и поред оргаизованих акција, долазе по потреби и позиву, тако да су нам велики ослонац у периоду несташице крви, на чему смо им неизмјерно захвални - рекла је Милићева.

Она је навела да ова служба располаже солидним залихама крви.

- У свим службама је недостатак рх негативних група крви, али успијемо премостити тај проблем нашом увезаношћу. Све смо мање базирани на породичном давалаштву и све више имамо донираних доза у акцијама, што је веома позитивно - рекла је Милићева.

Фоча - добровољно давање крви (Фото: Срна)

Зворник: Акција даривања крви у прави час

У Заводу за трансфузијску медицину у зворничкој Општој болници добровољно је данас дало крв двадесетак припадника Станице јавне безбједности Зворник.

Претходно је у Заводу за трансфузијску медицину сваки добровољни давалац крви прошао здравствену контролу.

Руководилац Завода Владимир Дражић рекао је да је ова акција полиције дошла у прави час, јер је у љетном периоду смањен број давалаца, па нема довољно крви за болничке потребе.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организовало је акцију добровољног давања крви припадника МУП-а.

Зворник - добровољно давање крви (Фото: Срна)

Добој: Више од стотину полицајаца дарује крв

Више од стотину припадника Центра јавне безбједности Добој у наредна два дана добровољно ће дати крв на Одјељењу за трансфузиологију Болнице "Свети апостол Лука" у овом граду да би се повећале залихе крви и спасили животи суграђана, изјавио је начелник Сектора полиције Јовица Жигић.

Добој - добровољно давање крви (Фото: СРНА)

Жигић је нагласио да ће први даваоци крви бити руководиоци Центра и организационих јединица, командири полицијских станица из састава ЦЈБ Добој, након чега ће им се придружити и полицијски службеници са подручја једанаест општина које оперативно покрива овај центар.

Он је навео да се акцији давања крви припадници добојског Центра одазивају већ десет година.

Трансфузиолог Божидар Славујевић поздравио је акцију ЦЈБ-а и навео да ова установа располаже довољним залихама крви, али да је током јула евидентиран мањи број давалаца и да је неопходно обнављати залихе.