latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:37 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: Уводи се систем "паметног градског превоза"

Источно Сарајево тренутно је једини град у БиХ који улази у заједницу такозваних паметних градова, а прва активност која би требало да буде реализована у оквиру пројекта је увођење "паметног градског превоза", односно инсталисање система којим ће услуга јавног градског превоза бити знатно унапријеђена.
И. Сарајево: Уводи се систем "паметног градског превоза" - Фото: СРНА
И. Сарајево: Уводи се систем "паметног градског превоза"Фото: СРНА

Пројекат подразумијева успостављање софтверског система у Градској управи и дирекцијама градских превозника, којим би се омогућило стално праћење ситуације на терену - тренутна локације аутобуса, евентуална кашњења, саобраћајне гужве, број путника у аутобусима, вријеме доласка аутобуса на станице, саопштено је из Градске управе.

Грађанима би било омогућено да путем апликације на мобилном телефону или рачунару у сваком тренутку имају потребне информације о градском превозу у реалном времену, да би избјегли саобраћајне гужве и дуга чекања на аутобуским станицама.

"Користи од овог пројекта имаће сви - локална заједница, аутопревозници и, што је најважније, сами грађани, односно, корисници услуга", рекао је професор на новосадском Факултету техничких наука Александар Мастиловић представљајући пројекат на састанку са представницима градских превозника у Градској управи.

Мастиловић је објаснио да је ово пилот-пројекат који би, с обзиром на позитивна искуства из праксе, у наредних годину дана требало да покаже своје добре стране, а након тога могућа је његова надоградња и усавршавање.

Представници ауто-превозника похвалили су ову иницијативу градских власти и Градске развојне агенције, истакавши да ће и они сами инсталирањем "паметног система" у возила градског превоза имати потпуни преглед стања и потреба на терену, те смањити трошкове.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић изразио је задовољство због позитивних реакција градских превозника, с обзиром на то да се све нове идеје прихватају са одређеним страхом и отпором, додавши да ово треба да буде заједнички пројекат свих учесника.

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић рекла је да су се у европским земљама овакве инвестиције показале као врло корисне и да би било добро да се та позитивна искуства пренесу код нас.

"Значајно је и то што би на овај начин били корак испред осталих градова у БиХ када је ријеч о увођењу нових технологија које из дана у дан напредују, а које и ми треба да пратимо, без обзира на одређено неповјерење које у почетку имамо према иновацијама", рекла је Пандуревићева, додајући да превозници неће бити оптерећени било каквим наметима, јер ће све трошкове сносити Град Источно Сарајево и Градска развојна агенција.

Закључено је да превозници градском Одјељењу за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове доставе своје идеје и назначе потребе за одређеним информацијама које би требало да буду уграђене у систем, да би имплементација пројекта почела од 1. октобра.

Пројекат у потпуности финансира Град Источно Сарајево у сарадњи са Градском развојном агенцијом и Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву.

Ако све буде текло предвиђеном динамиком, систам "паметног градског превоза" у Источном Сарајеву требало би да почне функционисати од прољећа наредне године.