latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Фед још ћути, остаје нада до краја године

Америчка Управа Федералних резерви задржала је каматне стопе на постојећем нивоу, али је констатовала побољшање економских показатеља САД.
Долар - Фото: илустрација
ДоларФото: илустрација

То наговјештава да до повећања камата још увијек може доћи у 2016. години.

Како извјештава агенција АФП, није се ни очекивало да креатори америчке монетарне политике повећају камате, због страховања да би њихово подизање могло да пригуши крхки раст.

Федов побољшани став о стању економије оставља отвореном могућност подизања референтне каматне стопе на федерална средства, која од децембра прошле године износи од 0,25 до 0,5 одсто.

Скрајнувши изненадни оштар пад отварања нових радних мјеста у мају, који је појачао забринутост у погледу економских кретања, Федерални Комитет за операције на отвореном тржишту (FOMC), надлежан за монетарну политику, саопштио је да су запосленост и бруто домаћи производ земље умјерено порасли од њихове посљедње сједнице средином јуна.

Изгледа да чланови ФОМЦ-а, према оцјени АФП-а, сада оцјењују као мању пријетњу по амерички привредни раст одлуку Британије да напусти Европску унију, која је изгласана на референдуму одржаном недјељу дана након посљедње сједнице Феда.

"Краткорочни ризици по економске изгледе су смањени", саопштио је ФОМЦ.

У саопштењу се наводи да се очекује умјерено повећање раста запослености, али се предвиђа и да ће инфлација остати ниска у блиској будућности. Поред тога, Фед је поновио своју оцјену са јунског састанка о томе да потрошња домаћинстава и даље "снажно расте", док су улагања компанија у стална средства остала "млака".

Након објаве саопштења, долар је благо ослабио у односу на евро на 1,1049 долара, а незнатно су пали и приноси на обвезнице. Десетогодишњи трезорски записи су трговани уз принос од 1,51 одсто у односу на 1,54 одсто прије Федовог саопштења.

Шири индекс који мјери вриједност акција, С&П 500, смањио је губитке након објаве саопштења, завршивши падом од 0,1 одсто на 2.166,58 поена у односу на ниво на затварању претходног дана, преноси француска агенција.