latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:54 ⇒ 12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Нафта срља ка психолошком минимуму

Цијене нафте су ојачале послије петодневног пада на најнижи ниво у три мјесеца, упркос неочекиваном скоку САД залиха које су подигле забринутост због презасићености.

Америчко Министарство енергетике саопштило је да су залихе "црног злата" порасле за 3,4 одсто на годишњем нивоу, док су залихе бензина повећане за 11,8 одсто, што говори да тражња остаје слаба будући да је шпиц љетње сезоне путовања у САД на измаку, преноси агенција Франс прес.

Послије синоћне објаве ових података, нафта "брент" се срозала за три одсто а америчка "лака" нафта WТИ за више од два процента, до нивоа који нису забиљежени од априла ове године, и цијене оба типа ове сировине сада су ниже за око 20 одсто у односу на максимум од преко 50 долара по барелу који су достигле почетком прошлог мјесеца.

Ловци на ниске цијене нафте су се данас покренули, мотивисани и слабљењем долара које је услиједило након што су Федералне резерве наговијестиле да ће повећање америчких каматних стопа бити споро и пажљиво одвагано.

Цијена америчке референтне нафте WТИ ојачала је за осам центи на 420 долара по барелу, док је нафта "брент" порасла за шест центи на 43,53 долара.

"Вишак на тржишту нафте је и даље присутан и због тога ће одржив опоравак цијена бити проблем", каже за "Блумберг њуз" Дејвид Ленокс, аналитичар у компанији Фет Проветс из Сиднеја. "Стиже нам крај сезоне љетњих путовања и тржишта ће вјероватно додатно слабити. Ниво од 40 долара за барел изгледа као упориште у овом тренутку", додао је.

Цијене нафте су пале на готово 13-годишњи минимум испод 30 долара за барел у фебруару, погођене превеликом понудом, млаким глобалним растом, ниском тражњом и забринутошћу због успоравања кинеске економије.