latinica  ћирилица
28/07/2016 |  11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је купио на вријеме акције Фејсбука, позлатиле се

Нето добит Фејсбука скочила је за у другом кварталу 2016. године за 186 одсто у односу на исти периопд прошле године.
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte) -
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte)

Скок профита се темељи на снажном расту прихода и његове глобалне корисничке базе, што је подигло вриједност акција водеће свјетске друштвене мреже.

Нето профит Фејсбука достигао је у другом тромјесечју 2,05 милијарди долара у поређењу са 715 милиона долара из истог лањског квартала, потукавши прогнозе највећег дијела аналитичара, преноси агенција Франс прес.

Уз раст базе активних корисника на 1,7 милијарди људи на крају другог квартала, што је 15 одсто више него годину дана раније, Фејсбук је забиљежио 59-процентно повећање укупних прихода на 6,4 милијарде долара, углавном од онлајн оглашавања.

Приходи од оглашавања порасли за 63 посто, на 6,24 милијарде долара, при чему су највише скочили приходи од реклама на мобилним уређајима, који сада чине око 84 одсто укупних прихода од оглашавања, док су прије годину дана износили 76 процената.

Акција Фејсбука винула се за 6,3 одсто у касном трговању по завршетку радног времена, на рекордних 131,4 долара, што је троструко више у односу на цијену на иницијалној понуди акција (ИПО) 2012. године.

"Наша гупација и пословање забиљежили су још један добар квартал. Посебно смо задовољни напретком у видео подручју, јер се крећемо према свијету у којему ће видео бити у центру свих наших услуга", навео је саопштењу оснивач и генерални директор Фејсбука, Марк Закерберг.