latinica  ћирилица
28/07/2016 |  11:43 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Представљене три варијанте аутопута ка Бањалуци и Новом Граду (ФОТО/ВИДЕО)

Саобраћајни институт ЦИП из Београда представио је у Приједору генерални пројекат ауто - пута Бањалука – Приједор – Нови Град. Екипе овог института након годину и по дана истраживања терена, дали су на разматрање три могуће варијанте.
Презентација ауто-пута Бањалука - Приједор - Нови Град - Фото: РТРС
Презентација ауто-пута Бањалука - Приједор - Нови ГрадФото: РТРС

Према генералном пројекту ЦИП -а,прва варијанта дуга је 78,6 километара и коштала би 850,7 милиона евра, за другу од 74,3 километра потребно је око 728 милиона евра, док је трећа варијанта аутопута Бањалука – Приједор – Нови Град дужине 83,8 километара и вриједности 938,2 милиона евра.

За усвојену варијанту ауто – пута биће израђен авио – снимак и 3Д модел,како би били виђени сви детаљи.

Ипак ће Ррпублика Српска и стручне службе одлучити коју варијанту ЦИП даље наставити да ради уколико дође до уговарања идејни пројекат, након тога се ради главни пројекат и извођење радова изградња ауто -пута", каже Милутин Игњатовић, генерални директор ЦИП -а.

Презентација ауто-пута Бањалука - Приједор - Нови Град (Фото: РТРС)

Кинеска компанија заинтересована је за улагање у изградњу ове дионице ауто -пута. Представљена студија је зелено свјетло за почетак преговора са финансијерима.

"Али исто тако и за почетак преговора око услова концесије са Кинезима, познато је да су они заинтересовани и за реконструкци пруге од Бањалуке до Новог Града и аутопута на истој дионици", рекао је Душан Топић, генерални директор Аутопутева Републике Српске, а министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић додаје: "Ако буде све како је планирано до идуће године стартамо са радом".

У Приједору је већ одавно препозната важност изградње путне и жељезничке инфраструктуре.

"Нема економског развоја без добре саобраћајне повезаности зато је за Приједор врло значајнан и тај попречни излаз на аутопут Београд- Загреб и коначно је та наша идеја реализована", каже градоначелник Приједора Марко Павић.

Презентација ауто-пута Бањалука - Приједор - Нови Град (Фото. РТРС)

Када је ријеч о пројектима инфраструктуре, за Републику Српску поред ове дионица аутопута битна је и изградња моста на Сави код Градишке, што опструише Хрватска, али слуха нема ни у званичном Сарајеву, каже министар Неђо Трнинић.

Директор Аутопутева Српске сматра да постоји ризик за губљење средстава Европске уније, предвиђених за изградњу моста на Сави,али вјерује да до тога неће доћи јер до краја године још има времена да се све покрене са мртве тачке.

Презентацији су присуствовали и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, директори "Жељезница Републике Српске" и "Путева Републике Српске" Драган Савановић и Ненад Нешић, представници кинеске компаније "Чајна шадонг интернешнел економик енд техникал кооперејшен", и бројни представници јавног живота приједорске регије.