latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:14 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Требиње: Завршен 59. Фестивал фестивала (ВИДЕО)

Додјелом златних маски у Требињу синоћ је завршен 59. Фестивал фестивала.
Требиње - фестивал - Фото: РТРС
Требиње - фестивалФото: РТРС

Овогодишњу смотру најбољих аматерских позоришта из региона обиљежила је представа "Ад инфинитум" Словачког позоришта из Старе Пазове, која је по мишљењу стручног жирија најбоље оставрење Фестивала. 

Кореодрама о човјеку од постања до модерног доба тематски је наставак оставрења "Вавилон" за коју је позориште из Пазове добило Залтну маску 2013. године. Осим за најбољу представу у цјелини, Пазовчани су добили Златне маске за сценографију, костимографију и музику.

По оцјени жирија публике најбоља представа је "Вођа" у извођењу позоришта "Бора Станковић" из Врања. Редитељ Бојан Јовановић и од стручног жирија је добио Златну маску за најбоље редитељско сстварење Фестивала. 

- Иако представа није поствљана за Фестивале, него за школе, да се дјеци приближи лектира, пресрећни смо што је овако прихваћена - рекао је Бојан Јовановић, редитељ ове награђене представе.

Златну маску за најбољег глумца Фестивла добио је Фаик Салихбеговић из Високог за улогу бега Пинторовића у представи Х"асанагиница". Најбоља глумица је Ена Јагец из Чаковца, која се одлично представила у улози Вере у представи "ЗОО".

Овогодишњи Фестивал окупио је најбоља аматерска позоршшта из БиХ, Црне Горе, Србије, Хрватске, Македоније. Осим такмичарског дијела програма, током седам фестивалских дана, приређен је разносвртан пратећи програм.