latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:22 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

"Купујмо поврће с посавских њива" (ВИДЕО)

"Купујмо поврће с посавских њива" слоган је кампање за заштиту домаће повртарске производње коју је покренуло Удружење повртара општине Шамац. Циљ повртара јесте да квалитетом и разноврсношћу свјежег поврћа постану конкурентни на домаћем тржишту.
Производња - Фото: РТРС
ПроизводњаФото: РТРС

Младен Вујичић из Горње Црквине на њиви површине једног хектара узгаја 11 врста поврћа. Висок квалитет поврћа постиже органским, стајским ђубривом и наводњавањем. Све што произведе прода на зеленој пијаци у Добоју.

- Фабрика је ово на отвореном, то су многи рекли тако и јест. Постоји велики ризик, старт, улагање и онда на крају колико ћемо успјети то вратити видјећемо, улагање, и да ли ће бити на крају зараде - каже Вујичић.

Домаће тржиште је преплављено поврћем из увоза које се продаје по ниским цијенама. Повртарима то ствара додатне потешкоће приликом пласмана, јер им се по тим цијенама производња не исплати.

- Доста је увозне робе, доста сумњивог квалитета. Ја са својим домаћим производима морам парирати и са цијеном бити исти да би успио продати, а разлика је велика и у укусу, мирису, боји, сорти, свему - каже Вујичић.

Квалитет поврћа, минимална употреба хемијских средстава и кратак пут од њиве до трпезе је оно што одликује домаћу производњу. Шамачки повртари сматрају да су управо то разлози који ће купце опредијелити за куповину домаћег поврћа. 

- Људи постају свјесни квалитета наших домаћих производа и још ако му објасниш, ако му кажеш, налијепиш ту етикету, мора се наравно временом стећи и повјерење - каже Предраг Секулић, предсједник удружења повртара општине Шамац.

Сви чланови шамачког удружења повртара добили су промотивни материјал и наљепнице којима потврђују домаће поријекло својих производа и подсјећају купце да је најбоље и најукусније поврће с посавских њива.