latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:33 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз за 12 пошиљки дјечијих играчака

Републичка здравствена инспекција у првој половини године забранила је увоз за 12 пошиљки дјечијих играчака, док је са тржишта Српске повукла 253 комада небезбједних играчака.
Играчке - илустрација - Фото: РТРС
Играчке - илустрацијаФото: РТРС

Ове мјере су донесене јер су играчке имале недозвољени садржај фталата, материје која се додаје ради омекшавања пластике, потврђено је Срни у Инспекторату Републике Српске.

Током спољнотрговинског надзора у првој половини године, приликом увоза прегледано је 7.948 пошиљки предмета опште употребе, од којих је за лабораторијско испитивање узето 389 узорака.

Мјера забрана увоза изречена је и за једну пошиљку влажних марамица због микробиолошке неисправности и једну пошиљку омекшивача за веш због истеклог рока трајања.

Због утврђених неправилности инспектори су забранили промет 5.268 комада играчака и 2.630 килограма других предмета опште употребе.

На основу споразума Инспектората Српске и Агенције за надзор над тржиштем БиХ, Републичка здравствена инспекција је ове године вршила узорковање дјечијих играчака у унутрашњем промету ради испитивања здравствене исправности и безбједности за људску употребу.

Испитано је 18 узорака дјечијих играчака и код девет је утврђен недозвољен садржаја фталата, материје која се додаје ради омекшавања пластике, због чега су са тржишта Српске повучена и уништена 253 комада небезбједних играчака.

С обзиром да већина увозника играчака има сједиште у Федерацији БиХ, обавијештена је надлежна федерална инспекција ради предузимања мјера из њихове надлежности како би се наложило повлачење осталих играчака.

Највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, играчке са магнетима због опасности од гутања магнета, садржај фталата, оштри дијелови који могу изазвати повреде, лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

Родитељима се препоручује да прије куповине провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла и да не купују играчке уколико нема свих потребних података.