latinica  ћирилица
28/07/2016 |  14:16 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Синдикат: Заштитити произвођаче од посљедица примјене ССП-а

Одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске затражио је данас од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске да уложи максимум напора у заштити пољопривредне и прерађивачке производње од посљедица које ће по ове секторе имати примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању.
Сједница гранског синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС - Фото: СРНА
Сједница гранског синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РСФото: СРНА

Предсједник овог гранског синдиката Александар Томић рекао је да би ресорно министарство то могло да урадити путем повећања подстицаја за пољопривреду, повећања конкурентности домаћег производа, као и контроле квалитета и количина увоза робе до чијег ће повећања доћи ступањем на снагу ССП-а.

Он је изразио бојазан да ће ступање на снагу овог споразума уједно бити и "почетак краја" за велики број пољопривредних произвођача, те да ће бити доведен у питање опстанак капацитета у вези са агро-сектором усљед слободног увоза роба из ЕУ, које ће се "као кроз лијевак слијевати из Хрватске у БиХ".

Томић је додао да је садашње стање пољопривреде и прехрамбене индустрије у Српској "доста сложено усљед недовољне финансијске кондиције Републике Српске, прекомјерног увоза и постојања увозничких лобија".

Према његовим ријечима, све то кочи интензиван развој и конкурентност производње.

ССП ступа на снагу 1. јануара наредне године.