latinica  ћирилица
28/07/2016 |  14:24 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Влада Српске-Прихваћена сарадња са Кинеским геолошким заводом

Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници информацију о успостављању сарадње између Републичког завода за геолошка истраживања и Кинеског геолошког завода, Министарства земљишта и ресурса Кине.
Сједница Владе РС -
Сједница Владе РС

Задужен је директор Завода за геолошка истраживања Републике Српске да потпише меморандум о сарадњи са кинеским заводом, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

На сједници је донесена одлука о начину и поступку финансирања пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у 2016/2017. години.

Средства за директну подршку реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе обезбјеђују се у оквиру успостављеног финансијског механизма и износе 800.000 КМ.

По 400.000 КМ обезбиједиће Влада Републике Српске из буџета за ову годину и ЕУ, путем Развојног програма УН, а дио средстава биће искориштен за покриће оперативних трошкова Инвестиционо-развојне банке Српске.

Средства су бесповратна и корисницима се додјељују у складу са критеријумима утврђеним овом одлуком, а корисници средстава финансијског механизма могу бити јединице локалне самоуправе, јавна предузећа или јавне установе чији оснивач је јединица локалне самоуправе.

Влада је усвојила и уредбу о измјенама Уредбе о условима за отварање девизног рачуна у иностранству због потребе либерализације поступка приликом отварања намјенских рачуна за купопродају хартија од вриједности у иностранству за институционалне инвеститоре.

Ова либерализација се огледа у укидању обавезе прибављања претходне сагласности Министарства финансија за отварање девизног рачуна у иностранству за ове намјене.

ПРИХВАЋЕНА ИНФОРМАЦИЈА О ЈАЧАЊУ КАПАЦИТЕТА У СЕКТОРУ ВОДА

Влада Републике Српске прихватила је информацију о пројекту "Јачање капацитета у сектору вода". Резултати који су добијени реализацијом пројектних активности послужиће институцијама Републике Српске из сектора вода као добра основа за извршавање законима предвиђених обавеза, као и обавеза проистеклих из међународних уговора.

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу саопштено је да се то, прије свега, односи на припрему Плана управљања обласним ријечним сливом Саве у Републици Српској у 2016. години и његово усвајање, као и припрему подзаконских аката којима ће се вршити транспозиција правне тековине ЕУ у домаће законодавство.

Влада Републике Српске упознала се о активностима Друштва за управљање ПРЕФ-ом, у вези са оснивањем Друштва за управљање добровољним пензијским фондом.

Друштво за управљање ПРЕФ-ом информисало је Владу Републике Српске о потписивању Мандатног писма и Листе услова са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ и Скупном покојнинском дружбом из Љубљане који заједно са Друштвом за управљањем ПРЕФ-ом оснивају ново Друштво.

До краја године очекује се завршетак свих процедура и почетак рада Друштва за управљање добровољним пензијским фондом, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске упознала се и усвојила информацију о предложеном тексту Преднацрта Закона о Земаљском музеју БиХ, те задужила Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Српске да ову информацију доставе свим представницима Републике у заједничким органима БиХ, да би се испоштавала уставна надлежност у области културе.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о проглашењу Парк-шуме "Слатина", чиме се проглашава заштићеним шумски комплекс у непосредној близини Бање Слатине, као парк-шума, заштићено подручје са одрживим коришћењем природних ресурса.

Основни циљ заштите комплекса Парк-шума "Слатина" је стављање у функцију коришћења у спортско-рекрационе и туристичке сврхе уз максимално очување природних и створених вриједности, чиме ће се унаприједити квалитет живота и туристичка понуда насеља.

ИЗМЈЕНА ОДЛУКЕ О КОЕФИЦИЈЕНТИМА НАКНАДА ЗА ОПТЕРЕЋИВАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Влада Републике Српске донијела је одлуку о измјени и допуни одлуке о коефицијентима за обрачун накнаде за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом и циљевима управљања амбалажом и амбалажним отпадом за прошлу и ову годину. 

Разлози за доношење те одлуке садржани су у потреби да се детаљно регулишу случајеви када се не примјењују коефицијенти за обрачун предметне накнаде, и то када су у питању мале количине амбалаже односно амбалажног материјала, као и када се ради о амбалажи у коју се пакује производ, а која након употребе постаје амбалажни отпад.

Осим тога, врши се повећање коефицијента евидентирајуће накнаде за ову годину по килограму амбалаже, тако да се умјесто ранијег износа у висини од 0,002 КМ уводи нова вриједност коефицијента у висини од 0,02 КМ.

Влада је и прихватила Анализу утицаја активности Инвестиционо-развојне банке Српске на привредну структуру Републике са стањем на дан 31. децембра прошле године.

Из средстава фондова којим управља ИРБ до краја прошле године пласирано је укупно 1,94 милијарде КМ, и то 1,55 милијарди КМ или 80,2 одсто на кредитној основи, 383,6 милиона КМ или 19,7 одсто путем пласмана у хартије од вриједности емитената са подручја Српске, те 0,1 одсто на бесповратној основи путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.