latinica  ћирилица
28/07/2016 |  14:37 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Давутоглу је експонат америчке и њемачке тајне службе

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да иза рушења руског авиона "сухој" стоје америчке и њемачке тајне службе, а да је бивши премијер Турске Ахмет Давутоглу само њихов експонент.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Изјава Ахмета Давутоглуа да је он лично наредио рушење руског авиона политички је мотивисана, с циљем да заустави истрагу о позадини тог догађаја и дата је у геополитичком интересу креирања сукоба Русије и Турске - рекао је Галијашевић и нагласио да је та изјава - неистинита.

Галијашевић за "Полиграф.њуз" наводи да Давутоглу, који је тада обављао дужност премијера, није имао овлаштења да командује оружаним снагама Турске, нити да земљу уводи у ратно стање.

- Врховни командант оружаних снага је предсједник Републике Турске, значи, Ердоган, и ако он захтијева истрагу о улози терористичке организације ФЕТО у рушењу "сухоја 24", онда то значи да врховни командант није издао ту наредбу и да није упознат са употребом ратног ваздухопловства Турске у том случају - оцјењује Галијашевић.

Према његовим ријечима, прилично "цивилно" звучи Давутоглуово образложење те наредбе.

- Изјава Давутоглуа да је лично наредио обарање "сухоја", односно да је лично наредио да се руше сви авиони коју уђу у турски ваздушни простор јесте политичка флоскула - оцијенио је Галијашевић.

Он је појаснио да то није никаква наредба јер, да бисте издали прецизну наредбу морате бити исто тако прецизно обавијештени о томе кога нападате у ваздуху, чији авион рушите и какве посљедице то може имати по Турску и њен народ.

Галијашевић тврди да је сукобљавање Турске и Русије планирано од тренутка када је Русија започела војне операције у Сирији и да то што, како каже, и овакав смијењени Давутоглу, као "пас без зуба бијесно режи", показује да је онај аспект деструктивне међународне политике Турске државе, нарочито према Балкану и Русији, носио његов радикални, неоосмански печат, и да је то имало подршку, подстицај и спонзорство Америке и Њемачке.

- Истина, он рачуна на антируско расположење исламистичког и неоосманског друштва, он угађа њима овим радикалним приступима и само због тога што рачуна на њих, даје себи већи значај у овом конкретном догађају, него што га је у формалном али и политичком смислу тада имао - наводи Галијашевић.

Према његовим наводима и даље остаје питање шта се данас дешава у Турској, ко има какве позиције у владајућој странци АКП, каква је стварна улога војске, шта раде спољни политички фактори и да ли је пуч против владајуће странке и Ердогана инициран баш унутар војне структуре уз помоћ западних служби те какав је омјер снага, али и као једно од најважнијих питања - ко је у Турској коловођа антиевроазијских интеграција и против јаких односа са Русијом.

- Данас је јасно и просјечно обавијештенима да је, без обзира на рушење авиона, криза у односима са Русијом пројекат најутицајнијих држава НАТО-а, и десила би се, очигледно, са или без авиона, са или без Давутоглуа - сматра Галијашевић.

Он оцјењује да су, према свему судећи, Американци и Нијемци припремили "свилени гајтан" , односно ликвидацију самог Ердогана и пузајући пуч унутар АКП, тачније, настоје да се уклони његова струја из владајуће партије, и да се на власт доведе послушнија струја.

- Изгледало је, према већ добро познатом моделу западних "наранџастих" манипуланата, да су Давутоглуа предодредили за насљедника. Већ су га почели хвалити и издизати у западним медијима. Али, и то је нагло престало, како је нагло и почело - каже Галијашевић.

Он сматра да се Ердоган грчевито брани и, како каже, као слон у стакленој радњи прави непроцјењиву штету и америчким интересима у земљи, евроинтеграцијама и самој Њемачкој, али и турском друштву у цјелини, доводећи га на ивицу перманентне идеолошке и цивилизацијске подјеле и тешког унутрашњег сукоба.