latinica  ћирилица
28/07/2016 |  15:06 | Аутор: СРНА

Бањалука: Усвојена информација о могућности финансирања "Топлане"

Скупштина града Бањалука усвојила је данас информацију о могућности финансирања пројекта даљинског гријања Бањалуке од Европске банке за обнову и развој, путем обезбјеђења зајма од 15 милиона евра.
Бања Лука: Скупштина града - Фото: СРНА
Бања Лука: Скупштина градаФото: СРНА

Пројектом је предвиђено да транша до 10 милиона евра буде намијењена за приоритетни план инвестиција, укључујући куповину нових котлова на био-масу и припадајућа обртна средства, док ће транша до пет милиона евра бити намијењена за "рефинансирање куповине и инсталисања постојећих котлова на био-масу".

Директор предузећа "Топлана" Бањалука Мићо Миловановић сматра да је зајам ЕБРД-а највећа шанса која се до сада појавила за интегрално реструктурисање "Топлане".

- Да ли ће до тога доћи, потврдиће студије које ће размотрити оправданост овог нашег наума. Усвајањем ове одлуке ушло се у процес анализе стања у овом предузећу и услова под којим се оно може побољшати - рекао је Миловановић.

Он је понуду ЕБРД-а оцијенио најбољом, јер се нуди кредит од 15 милиона евра, уз каматну стопу од један одсто и грејс период од три године, те рок отплате од 15 година.

Одборник ПДП-а у скупштини града Бањалука Зоран Талић рекао је да је био уздржан приликом гласања за усвајање ове информације, јер, како каже, нико није направио студију економске оправданости.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић сматра да је Град на прагу добре понуде, која није могла раније доћи јер није било партнера да подржи пројекат ревитализације система даљинског гријања.

- Ово је озбиљна понуда, са добрим условима, те мислим да тренутно на тржишту капитала у регији нема боље - рекао је Гаврановић током скупштинске паузе.

Када је ријеч о раду градске скупштине, која данас одржава посљедњу сједницу прије љетње паузе, Гаврановић је оцијенио да је овај сазив одборника успио да реализује највећи дио предвиђеног програма.

- Година је била прилично тешка, уз неизвјесне прогнозе за реализовање бројних пројеката, јер је почетком године прилив средстава у буџет био прилично низак - додао је Гаврановић.

Након преузимања низа мјера, појаснио је Гаврановић, дошло је до промјене стања у погледу градских финансија, те сада има обезбјеђених оперативних средстава око пет милиона КМ за извршавање програмсих задатака.

Он очекује да ће се буџетска година завршити уз благи суфицит планираних средстава.