latinica  ћирилица
28/07/2016 |  15:26 | Аутор: СРНА

Костић: Потребна стратегија за заштиту Срба у региону

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Иван Костић рекао је да је неопходно направити озбиљну државну стратегију и обновити државне органе који ће се бавити заштитом српског народа у државама које су настале распадом бивше Југославије.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Поводом све негативнијих дешавања у региону који угрожавају безбједност српског народа у земљама бивше Југославије, Костић је саопштио да радикални исламизам, који је постао највећи проблем цијеле Европе, полако своје пипке обнавља и на простору Балкана.

"Паљење српских застава, узвикавање ратних поклича `Исламске државе`, само су већ виђене епизоде које смо гледали 90-их година у БиХ, а које сада сеју смрт по градовима земаља чланица ЕУ", навео је он.

Костић је додао да у Хрватској усташка идеологија само што није постала државна политика.

"Прећутна подршка или блага реакција државних институција у Хрватској захтева хитну реакцију српске Владе по питању заштите наших сународника", каже Костић.

Према његовој оцјени, "буре барута" у Македонији и НАТО инвазија на Црну Гору, су потенцијална жаришта која могу проузроковати нове сукобе и терористичке акције на Балкану.

Оцијенивши да ће мета у свим овим државама засигурно бити припадници српског народа, он је истакао да зато задатак нове Владе мора бити обнављање Министарства за дијаспору и Србе у региону, а до тада треба ријешити и питање директора Управе за дијаспору и Србе у региону, кога нема већ двије године.

Такво обновљено Министарство, додао је Костић, у сарадњи са осталим институцијама извршне и законодавне власти, треба да буде ослонац Србима у региону да се Срби у кризним ситуацијама не би по ко зна који пут осјетили одбаченим од матице.

"Страхујем да неодговорним односом према припадницима властитог народа у државама бивше СФР Југославије, сами стварамо предуслове за ново страдање српског народа налик на оно почетком 40-их и 90-их година", нагласио је он.