latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:07 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Изложба конкурсних приједлога за Меморијални центар у Доњој Градини (ВИДЕО)

Министарство просвјете и културе Републике Српске, организовало је изложбу свих радова пристиглих на Конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен подручју Доња Градина.
Доња Градина - изложба - Фото: РТРС
Доња Градина - изложбаФото: РТРС

На изложби се нашло шест предложених идејних пројеката, међу којима и они који су освојили друго и треће мјесто. Приказаним, учесници дискусије нису били одушевљени. У оквиру изложбе организована је и јавна дискусија. 

Бањалучанин Никола Гојковић, никада није упознао оца. Прије његовог рођења, оца су му убиле усташе у злогласном логору Јасеновац, а побијена му је и скоро цијела породица. Изградњом меморијалног центра, у којем ће бити сачувана сва постојећа, документација биће сачувано и сјећање на жртве јасеновачке голготе.

"Што не значи да опет не би нешто могло се зановити, приложити тим документима која свједоче о страдањима нашег народа овдје под Козаром", каже Гојковић.

Меморијални центар у Спомен подручју Доња Градина, план је за будућност. Међутим, ниједно од понуђених идејних рјешења, није у потпуности задовољило услове конкурса.

"Наравно да ови радови имају само неке елементе који би се могли користити, ниједан није задовољио све оно што тражимо било да се ради о саобраћајницама о зградама везано за струку о техничким зградама, ниједан није задовољио оно што смо тражили", изјавила је Тања Тулековић директорица Спомен подручја Доња Градина.

"Поштујући став канцеларије ми смо у врло кратко вријеме кренули у све ове процедуре али зато је битна нам и став јавности. Јако нам је битно да нам јавност каже шта мисле о свему овоме", рекла је Милица Котур помоћник министра за културу.

О идејном рјешењу Меморијалног центра Спомен подручја Доња Градина, сутра ће бити одржана јавна расправа у Бањалуци.