latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:14 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Вријеме погодује семберским ратарима (ВИДЕО)

Семберски пољопривредници, на чијим парцелама невријеме није нанијело штету,очекују натпросјечан принос кукуруза. У свим фазама развоја биљака било је довољно падавина, а посљедња киша у вријеме наливања зрна била је драгоцјена.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Очекује се принос преко 10 тона по хектару, а ако овакво вријеме потраје до бербе ,биће добар и квалитет овогодишњег рода.

Вријеме је ове године ишло наруку семберским ратарима који су засијали кукуруз на 24.265 хектара. У фазама метличања, свилања и наливања зрна, када су највеће потребе за влагом, било је довољно кише, па су усјеви у добром стању .

Никола Алексић из Голог Брда рекао је да је нарочито значајна ова киша у овој фази досјецања зрна и наливања те се нада да ће приноси бити изузетно високи ове године и сигурно ће ићи преко 15 тона по хектару што ће бити једна од рекродних година.

-Имам стоку, држим краве, користим све за своје потребе и немам намјеру га продавати и биће га  довољно ове године, рекао је Перо Драгојловић из Амајлија.

У добром стању је и кукуруз засијан на 670 хектара ПД Семберија,иако су на мањим површинама имали штету од града .

Очекујемо да ове године буде солидан род у односу на претодне године, тако да ће бити већих колићина које ћемо моћи понудити тржишту, каже Стеван Трифковић.

На парцелама гдје ратари више година узастопно сију кукуруз коријен биљке напала је ларва кукурузне златице,па су након олујног вјетра усјеви полегли и завршиће у силажи.

Мићо Вујевић каже да је кукуруз на четири хектара катастрофално полегао кад је било невријеме.

Ларва кукурузне златице презими у земљишту и када су благе зиме, па је основна мјера борбе против ове штеточине плодоред.

У Семберији ове године не би требало да буде проблема са црвенилом кукуруза које је присутно углавном за вријеме суше, као ни са афлатоксином.

Све зависи од временских прилика када кукуруз дође до пуне фазе зрења . Берба ранијих сорти хибрида требало би да почне средином септрембра ,а каснијих у октобру . Реална цијена коју пољопривредници очекују јесте 35 пфенига по килограму плус ПДВ.