latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:19 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Расправа о стању безбједности у И.Сарајеву (ВИДЕО)

Одоборници Скупштине града Источно Сарајевео расправљали су о безбједности у овом граду и стању на Универзитету Источно Сарајево. У извјештају Центра јавне безбједности Источно Сарајево наводи се да је безбједност на задовољавајућем нивоу.
Скупштина града - Источно Сарајево - Фото: РТРС
Скупштина града - Источно СарајевоФото: РТРС

Одборници су прихватили извјештај Центра јавне безбједности. Начелник овог центра Српско Косорић одборницима је саопштио да је укупан број регистрованих кривичних дјела у благом порасту у односу на 2014. годину, али да су у МУП-у задовољни безбједношћу.

Расвијетљена су бројна кривична дјела крађе која су посљедњих пет година, на територији града извршиле организоване криминалне групе из Федерације БиХ. Одборници су разматрали стање на Универзитету Источно Сарајево и подржали рад ректора Радослава Грујића. 

Полицији су познати виновници недавних пљачки бензинске пумпе на Врацама и експлозије у угоститељском објекту, предсједника Борачке организације Илиџански борац и одобрника СДС у градској и Скупштини општине Источна Илиџа Горана Шеховца. У току су истраге у случају паљења аутомобила предсједника Општинског одбора СНСД Бошка Томића и напада на предсједника младих СНСД-а Соколац Јована Голијана.

"Што се тиче паљења аутомобила Бошка Томића ту ускоро очекујемо резултате, а вјерујем још прије у вези случаја на Сокоцу", истиче Српко Косорић, начелник ЦЈБ Источно Сарајево.

Одборници су подржали рад ЦЈБ. Затражили су да се убрза отварање полицијске станице у Источној Илиџи.

Ненад Самарџија градоначелник Источног Сарајева затражио је да "начелник ЦЈБ замоли министра да се то што прије реализује", а Горан Шехпвац одборник СДС у Скупштини града Источно Сарајево напомиње да је општина спремна да да просторије да се ту смјести станица полиције.

На дневном реду и стање на Универзитету Источно Сарајево. Одборници су коментарисали захтјев Уније студената Српске за смјену ректора Радослава Грујића због, како су навели, катастрофално малог броја пријављених у првом уписном року.

"Демографска структура је таква, кажите ми да ли је крив директор основне школе, јер се упише мало дјеце у први разред", рекао је данас доц. др Славиша Мољевић, проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву

Скупштина града додијелила је Плакете града ректору Универзитета Источно Сарајево Радославу Грујићу, декану Музичке академије Дражену Косорићу и новинару наше телевизије Сњежану Лаловићу.