latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:23 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Могућности финансирања даљинског гријања Бањалуке (ВИДЕО)

Одборници Скупштине Града Бањалука, на посљедњем засједању у овом мандату разматрали су могућности финансирања даљинског гријања Бањалуке, кредитом Европске банке за обнову и развој.
Бањалука - Скупштина града - Фото: РТРС
Бањалука - Скупштина градаФото: РТРС

Кредит од 15 милиона евра, шанса је за ревитализацију Топлане, али треба испунити и услове ЕБРД-а.

Кредит ЕБРД од 15 милиона евра, град био отплаћивао 15 година са каматом од 1 одсто и трогодишњим грејс периодом. У Топлани и Градској управи увјерени су да ће то Топлану учинити самоодрживом.

"Ушло се у процес сериозне анализе и стања у Топлани и услова под којим се она може рехабилитовати. За разлику од свих досадашњих покушаја, ово је потенцијално најзначајнија шанса и најбоља" рекао је Мићо Миловановић, директор Топлане.

 Одборници су, већином, усвојили предложену Информацију о могућностима финансирања даљинског гријања града.

"Ми смо сада на прагу једне добре понуде која није могла доћи у времену које је иза нас. Уназад 2, 3 године када смо почели да радимо, овај модел је био један од модела који смо прије 4 године дефинисали као могућ, али нисте имали партнере" изјавио је Слободан Гаврановић градоначелник Бањалуке.

Десет милиона евра било би уложено у нове котлове, модернизацију опреме, а дио за трајна обртна средства. Преосталих пет милиона за оплату емитованих обвезница.

Опозиција тражи Студију економске оправданости новог задужења.

-Мораће плаћати они који имају вертикалне цијеви. Мораће се изједначити цијена по М2 са калориметрима. Мораће се чак и кориговати цијена за физичка и правна лица, каже Зоран Талић.

Студија ће бити пресудна да Град и добије кредит, али о томе ће, на јесен, расправљати одборници новог сазива.