latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:37 | Аутор: СРНА

Укупан број огласа за посао већи за пет одсто

У БиХ укупан број огласа за посао у првих пола године већи је за пет одсто у односу на исти период 2015. године, резултати су анализе тржишта рада коју је урадио портал "Посао.ба".
Огласи за посао - Фото: илустрација
Огласи за посаоФото: илустрација

У овом периоду, број пријава на свим огласима износио је 158.053, док су за исти период прошле године послодавци примили укупно 148.522 пријаве.

Од почетка године на овом порталу објављено је 5.236 огласа, у оквиру којих је оглашено 11.305 радних позиција, што је за 6,59 одсто више у односу на прва два квартала 2015. године.

О томе да потражња за радницима из БиХ за рад у иностранству не опада, говори и податак да је у само првих пола године за рад у иностранству објављено 449 огласа за посао.

Када је ријеч о највећој понуди послова у БиХ, највећи број огласа за посао односио се и ове године на подручје Сарајева 30,6 одсто, а затим слиједе Бањалука девет одсто, Мостар 5,7 одсто, те Тузла, 4,7 одсто.

Послодавци су у првој половини године највећи број огласа објавили у комерцијали, односно продаји, 28,5 одсто, информатици, те менаџменту и управљању по 5,9 одсто, угоститељству, те економији и финансијама по пет одсто, а у административним и сличним услугама, те у електротехници и машинству по 4,8 одсто.

Дефицитарне категорије послова за које је понуда била већа од потражње су здравство, занатске услуге, хардвер, када је ријеч о информатици, те програмирање у информатици туризма, телекомуникацијама, електротехници - машинству, енергетици и рударству.

У суфицитарне категорије спадају занимања из области рачуноводства - ревизија, административне и сличне услуге, менаџмент и управљање, економија, банкарство и финансије, маркетинг, комерцијала - продаја, транспорт - складиштење и логистика, те у области угоститељства и производње.