latinica  ћирилица
28/07/2016 |  16:48 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Експериментална производња органске паприке (ВИДЕО)

Предузеће Херба Крајина у Кочићеву, код Градишке, експериментално је организовало производњу органске паприке по стандардима Европске уније.
Органска парика - Фото: РТРС
Органска парикаФото: РТРС

 Већи дио овогодишње производње пласиран је на тржиште Аустрије и Словеније. У плану је проширење производње и отварање едукативног центра за сертификовану производњу поврћа. 

Паприка произведена у пет модерних пластеника осим квалитетом задовољава и све стандарде добре пољопривредне праксе и следљивости пољопривредне производње. На жалост, због мале производње за потребе страног тржишта не може се обезбиједити континуитет и довољна количина.

"Имамо идентичан квалитет али немамо количину и немамо довољно континуирано снабдјевање тржишта тако да ће се та производња у сваком случају морати развијати и укрупњавати", рекао је менаџер предузећа "Херба Крајина" Владо Цвијић.

У подизање савремених пластеника на укупно 2.500 квадратних метара, с двоструком фолијом, системом наводњавања и компјутеризованом метеоролошком станицом с мјерачима и регулаторима температуре, вјетра, протока и влажности ваздуха, знатна су средства подстицаја Владе Републике Српске.

"Конкретно, у овом случају један пластеник који је изградио господин Цвијић њега је коштао око 36.000 марака и остварио је подршку од 14.000 марака", изјавио је Драган Малиовић из Ресор за пружање стручних услуга подручна јединица Градишка,

Да би се обезбиједио неопходан квантитет и континуитет у производњи за западноевропско тржиште у плану је проширење производње органске паприке.

"На простору Лијевче поља да подигнемо још 15 оваквих пластеника и да се уради једно централно складиште као професионална откупна станица за откуп пољопривредних производа гдје би наши пољопривредни произвођачи имали мјесто гдје би складиштили тај производ и гдје би за одређени временски период могли да скупе ту количину и да када дођу возила не чекају на утовар и истовар", додаје Владо Цвијић.

У Херба Крајини намјеравају да организују и прераду парике треће класе која би као пастеризована и сјечена у филете нашла пут ка европском тржишту.