latinica  ћирилица
28/07/2016 |  17:14 | Аутор: Б92

Хрватска: Укинута пресуда Главашу за злочине над Србима

Врховни суд Хрватске поништио је првостепену пресуду којом је Бранимир Главаш осуђен на 10 година због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.
Бранимир Главаш (Foto TANJUG - foto FaH) -
Бранимир Главаш (Foto TANJUG - foto FaH)

У образложењу пресуде објављене на интернет страницама Врховног суда наводи се да се прихватају жалбе Главаша и других осуђених у том случају, па се првостепена пресуда у цјелости укида и предмет упућује Жупанијском суду у Загребу на ново суђење.

Пресуда је укинута због битних повреда кривичног поступка, међу осталих и због тврдње загребачког суда да Хрватска у вријеме када су злочини почињени није била у међународном оружаном сукобу.

До новог поступка дошло је пошто је Уставни суд почетком прошле године укинуо правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора и случај вратио на ново одлучивање.

Против њега је остала на снази првостепена пресуда од десет година затвора на колико је осуђен због ратних злочина у случајевима познатијим као "Гаража" и "Селотејп".Врховни суд је о тој пресуди одлучивао на тродневној сједници почетком јуна.

До прошлогодишње одлуке Уставног суда, Главаш је више од пет година провео у затвору у Мостару у БиХ, гдје је завршио пошто је уочи изрицања првостепене пресуде у Хрватској побјегао у сусједну државу, чије држављанство има уз хрватско.

Бранимир Главаш је првостепено осуђен за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залијепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

Уставни суд је у образложењу одлуке о укидању правоснажне пресуде Главашу, међу осталим, навео да је Врховни суд погријешио кад је на злочине почињене након међународног признања Хрватске примјењивао одредбе Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба.