latinica  ћирилица
28/07/2016 |  18:45 ⇒ 29/07/2016 | 08:33 | Аутор: РТРС

С каквим порукама Бакир Изетбеговић одлази у Нови Пазар? (ВИДЕО)

Бакир Изетбеговић и Денис Звиздић са делегацијом СДА у Новом Пазару присуствоваће сједници Координационог тијела СДА са подручја бивше Југославије. Да ли би ова посјета могла да смири или додатно закомпликује односе у региону?
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

 Суштина Изетбеговићеве посјете много је важнија од форме, па је кључно питање какве ће поруке упутити, каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

"До сад смо имали Изетбеговића за кога нисмо могли да кажемо да је добронамеран, он сигурно ни сада неће дубински променити своја убеђења, али се надам да ће постати прагматичан, да ће схватити да без сарадње са Србима ништа неће постићи", сматра Анђелковић.

До сад је Изетбеговић екстремно поступао, очекујући да ће неко са стране наметнути централизацију БиХ, али Турска излази из англоамеричке, евроатлантске матрице и почиње да води своју политику, оцјењују аналитичари. Састанак Координације СДА региона показаће, кажу, какав ће курс слиједити.

"Ако ће им бити курс у складу са оним што је политика Анкаре, с којом су они дуго били повезани, а то подразумева помирење и са Русијом и са Србијом, значи после свих најновијих дешавања Турска мења свој приступ. Ако је то и њима смерница – онда је то позитивно", додаје Анђелковић.

Турска тражи своју будућност у сарадњи с Русијом, а то би требало да буде порука Изетбеговићу да би коначно морао да се окрене дијалогу са Србима и с њима гради будућност, каже Анђелковић.