latinica  ћирилица
28/07/2016 |  19:34 | Аутор: СРНА

"Србија може да буде веома забринута за положај Срба у Хрватској"

Србија може да буде веома забринута за положај Срба у Хрватској, јер ако је ослобођен Бранимир Главаш, онда се поставља питање да ли ће иједан злочинац над Србима бити процесуиран или кажњен - рекао је српски министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је запитао до када ће се враћање усташтва на велика врата у званичну политику и правосуђе прихватати као нешто сасвим нормално што не заслужује казну.

"Када за српске жртве нема ко да одговара, када читава држава окреће главу од страдања, па и својих држављана што су Срби побијени или протерани из Хрватске, онда можемо само да питамо Европу до када ће се овакво понашање толерисати", рекао је Вулин.

Вулин је оцијенио да У Хрватској не може да прође ниједан дан, а да се не деси нешто јако ружно Србима.

"Не може да прође ниједан дан, а да не добијете вест која ће понизити српске жртве и која ће још једном доказати да је политика усташтва поново у замаху и да се изгледа сваки злочинац над Србима и свака мржња према Србима, једноставно - не само да се не кажњава, већ се и подстиче", рекао је Вулин Тањугу.

Вулин је рекао да је Главаш недвосмислено одговоран за бројне ратне злочине, што је више пута доказано.

Врховни суд у Загребу одлучио је данас да укине пресуду и врати на почетак суђење Бранимиру Главашу.

Главаш је био осуђен на осмогодишњу затворску казну због почињеног ратног злочина над српским цивилима у случајевима "Гаража" и "Селотејп" из 1991. године