latinica  ћирилица
29/07/2016 |  10:14 | Аутор: Б92

Ф1: Без "ореола" сљедеће сезоне

Челници Формуле 1 одлучили су да систем заштите главе возача, концепт "ореол" не уведу у употребу сљедеће сезоне.
Формула 1 - Фото: АП
Формула 1Фото: АП

Од почетка текуће сезоне поједини тимови тестирају "ореол", али и неке друге системе који би у будућности требало да спријече потенцијалне повреде возача у случају теших удеса.

Међутим, шест тимова Ф1, челник шампионата Берни Еклстон, те предсједник ФИА Жан Тод су одлучили су да је потребно још рада на систему.

ФИА очекује да неки вид заштите главе возача буде уведен у Ф1 2018. године.

"Иако је "ореол" тренутно главна опција која омогућује највише могућности, договор је да се на развојур ади још једну годину како би резултати били комплетнији. "Ореол" је главна опција за 2018", наводи се у саопштењу.

План за увођење посебног система заштите за главу возача у болиду покренут је након неколико удеса у претходним сезонама и тежих повреда возача Ф1 које би можда биле избјегнуте да су боље заштићени у кокпиту. Преломна тачка била је погибија 25-годишњег Жила Бјанкија након удеса у Јапану.

"Сачекаћемо да видимо који су разлози за ову одлуку, али тренутно ми се чини да је ситуација "прво посао, онда сигурност". Ова одлука доводи Ф1 у неистражену област на неколико година", сматра предсједник Уније возача Александар Вурц.

Његове колеге сматрају да је потребно увести неки вид заштите како би били сигурнији на тркама.

"Мислим да би 90-95 одсто возача гласало за увођење тога. Не свиђа нам се како изгледа, али мислим да ништа није не може да оправда смрт. Добро знамо какве су се несреће дешавале на стази, увијек се трудимо да напредијемо. Сада мислим да је први пут у историији свијета да смо научили лекцију, али нисмо се промијенили. На нама је да спријечимо да се опет догоди нешто слично, у супротном ћемо испасти глупи", рекао је четвороструки шампион Себастијан Фетел.