latinica  ћирилица
29/07/2016 |  12:03 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик: Морају се потпуно уважавати ставови Републике Српске

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић познат по промашеним политикама и изјавама.
Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Коментаришићи Звиздићеву изјаву, да деблокада европског пута и Писмо намјере ММФ-у треба да буду ријешени паралелно и истовремено, Додик је рекао да је чињеница да је неко већ испреговарани аранжман са ММФ-ом довео у питање и да су од 6 учесника у процесу два одбила да потпишу писмо намјере, говори да је ријеч о уцјени.

"Европски пут не може да буде на фону тога да Република Српска изгуби своје позиције. Дакле, ми имамо јасан однос према механизму координације. Тамо не може да се деси да одлучују присутни. Хипотетички се може десити да неко из Републике Српске не буде присутан, а да то буде ваљана одлука. Наравно да не може и то се мора промјенити, као и чињеница да предсједавајући Савјета министара БиХ предсједава тијелима за која није надлежан", рекао је предсједник Српске.

Додик истиче да се европске праксе морају уважити и код нас, па "представник ка Европи не мора да буде неко из Савјета министара, већ и неко из ентитеских влада, како се договоримо и то је пракса која постоји у сложеним државама Европе".

"Кад Звиздић то схвати, онда ћемо имати европски пут", истакао је предсједник Српске и додао да Српска може да се креће ка Европи, али да не треба да буде жртва тог амбициозног плана, прихватајући да губи права и надлежности.

Подсјетио је да 72% свих питања од европског значаја у надлежности Републике Српске.

Додик: Главаш доказани злочинац!

Коментаришући поништавање пресуде Бранимиру Главашу, предсједник Додик је истакао да се овај чин не може посматрати одвојено од недавне рехабилитације кардинала Алојзија Степинца.

"Очигледно је да је једна атмосфера квазирехабилитације злочинаца над Србима створена у Хрватској и то је неприхватљиво", рекао је Додик.

Главаш је, каже, доказани злочинац и поништавање пресуде може да служи на част хрватском правосуђу, које је ослобађа злочинце.

"Осуђујемо једну такву одлуку и мислим да коначно морају да се процесуирају сви који су чинили злочине над Србима", поручио је предсједник Додик.