latinica  ћирилица
29/07/2016 |  12:13 | Аутор: СРНА

Линта: Српско Тужилаштво да ефикасније процесуира злочине над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра врхунском провокацијом одлуку Врховног суда Хрватске да укине пресуду и врати на почетак суђење Бранимиру Главашу, те је позвао српско Тужилаштво за ратне злочине да ефикасније почне да ради на процесуирању хрватских војника и полицајаца због злочина над Србима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да одлука Врховног суда Хрватске представља дубоко понижење за српске жртве и њихове породице.

"Овакво срамно понашање Хрватске у великој мјери је посљедица политике двоструких стандарда дијела међународне заједнице и Хашког трибунала према којима нико није крив за убијене Србе и њихово масовно протјеривање у ратовима деведесетих година. Очигледно је да правда и начело кажњивости не важе за српске жртве", поручио је Линта.

Он је напоменуо да је одавно познато да хрватско правосуђе није ни независно ни непристрасно, већ да има задатак да убиства и етничко чишћење Срба прогласи легитимним и исправним обликом понашања хрватске војске и полиције.

Линта је позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да, у складу са међународним обавезама, коначно почне далеко више и ефикасније да гони осумњичене припаднике Хрватске војске и полиције за бројне ратне злочине против Срба, саопштено је из Савеза Срба из региона.

"Српско тужилаштво у претходном периоду у највећој мјери гонило само извршиоце који су починили злочине против хрватских цивила и ратних заробљеника", навео је Линта.

Према његовим ријечима, српски правосудни органи треба да почну суђења у одсуству оптужених хрватских политичара и војника за ратне злочине, у случају да Хрватска одбије да их изручи.

Линта је истакао да ће било каква критика са хрватске стране бити апсолутно неоснована, јер је, према евиденцији Државног тужилаштва Хрватске, у вријеме њеног приступања ЕУ 2012. године спровела суђење у одсуству против 2.999 лица.