latinica  ћирилица
29/07/2016 |  13:35 | Аутор: СРНА

Банкари у Ирској осуђени на затворске казне због слома 2008. године

Тројица високо рангираних банкара у Ирској осуђени су данас на затворске казне у трајању од двије до три и по године због намјере да преваре инвеститоре током кризе банкарског система 2008. године.
Затвор - Фото: РТРС
ЗатворФото: РТРС

Грађани су незадовољни чињеницом да до сада није било пресуда у вези са сломом који је коштао пореске обвезнике 64 милијарде евра, односно скоро четвртину годишњег економског производа ове земље.

Прије осам година догодио се слом тржишта некретнина, због чега је највећа државна банка морала да буде спасена новцем осталих чланица еврозоне.

Бивши шеф групације ИЛП Денис Кејси осуђен је на двије године и девет мјесеци затвора. Вили Мекатир, бивши финансијски директор пропале "Англо ајриш банке" и Џон Боуви, бивши шеф одјељења за капитална тржишта, добили су по 42 мјесеца, односно 24 мјесеци затвора.

Осуђени банкари проглашени су кривим за успостављање циркуларне трансакције од 7,2 милијарди евра у периоду од марта до септембра 2008. године да би побољшали приказано финансијско стање "Англо банке".

ИЛП је положила депозит преко ванбанкарског предузећа уочи закључивања финансијске године "Англо банке", што је тој компанији омогућило да прикаже новац као депозите муштерија, а не као депозит друге банке. Депозити обичних грађана сматрају се сигурнијим.

Адвокати одбране тврдили су током суђења да је мотивација њихових клијената била жеља да испоштују сугестију финансијске регулаторне службе о узајамном помагању ирских банака у вријеме погоршања финансијске кризе.