latinica  ћирилица
29/07/2016 |  13:45 | Аутор: СРНА

Стефановић: Миграциони таласи и у наредним годинама

Миграциони талас према земљама западне Европе биће настављен не само ове него и наредних година, јер је то глобални тренд који не смије да буде занемарен, изјавио је Срни министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Успели смо да у претходних десетак дана смањимо број илегалних прелазака границе и то је једна од мера коју предузимамо", рекао је данас Стефановић у Бањалуци.

Стефановић је рекао да је проблем шта радити са људима, који су првенствено економски мигранти, те да ће то бити изазов на који Европа треба дати одговор.

Он је истакао да тај проблем не зависи ни од Србије, нити од било које земље на западнобалканској рути, као и да тај проблем већ дуже вријеме нема адекватан одговор у Европи, а на шта је Србија упозоравала.

"Много је лакше у летњим месецима, али имамо проблем пошто наилази зима и хладније време и питање је како ћемо се ми, не као Срби, већ ми као Европа да носимо са тим проблемом", истакао је Стефановић.

Он је подсјетио да велики број миграната немају могућност да у Европи затраже азил, јер не долазе из ратом захваћених подручја.

Према његовим рјечима, таква лица углавном долазе са подручја Пакистана и Авганистана и у више од 80 одсто случајева то су млади људи који бјеже из економских разлога, што је повезано и са безбједносним аспектом који се мора имати у виду.

"Надам се да ћемо успети на ширем, глобалном нивоу, спречити да ти људи, као једини начин за опстанак, виде илегалне преласке границе и тиме угрожавање безбедности земаља кроз које пролазе", рекао је Стефановић.